Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: verdeeld beeld op grondstoffenmarkten

Uitgelicht: verdeeld beeld op grondstoffenmarkten
18 jun 2021 om 18:49

De grondstoffenmarkten hebben een bewogen week achter de rug, waardoor ArcelorMittal een grillig koersverloop liet zien en Royal Dutch Shell aanvankelijk de weg omhoog vond. Het aandeel van de staalgigant sloot op weekbasis 12,3 procent lager, terwijl de energiereus tijdens een slechte vrijdag op de beurs zijn weekwinst verspeelde en uiteindelijk licht terrein verloor met een verlies op weekbasis van 0,2 procent.

Sinds het dieptepunt van de coronacrisis halverwege vorig jaar vertonen de prijzen van grondstoffen een opwaartse trend. Onder meer de olieprijzen herstelden rond de 70 dollar per vat.

Ook afgelopen week trok de olieprijs verder aan op de verwachting dat de vraag naar olie zal blijven groeien gedurende de zomer, nu de beperkingen vanwege het coronavirus in de Verenigde Staten en in grote delen van de wereld steeds minder worden. Daarnaast zijn er twijfels bij oliehandelaren of de Verenigde Staten snel zullen aansluiten bij de nucleaire deal met Iran, in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

“Dat de olieprijs nog weinig tekenen van vertraging laat zien, betekent dat we ons zorgen moeten gaan maken over een terugval in de vraag, als de prijzen nog veel hoger gaan”, zei Michael Hewson van CMC Markets.

“Vooralsnog lijkt dat niet het geval, maar als we ruim over 80 dollar heen gaan kan dat beeld snel veranderen.”

“Ruwe olie heeft de laatste tijd absoluut een opwaartse uitbraak gehad en denderde voort naar een reeks nieuwe pieken, nadat data een enorme daling van de Amerikaanse voorraden lieten zien, wat de hoop voedde dat het opgeslagen aanbod snel zal worden geabsorbeerd”, zei analist Marios Hadjikyriacos van XM.

Het aandeel Shell liet niet zo’n scherpe stijging zien als de olieprijs. Sinds een top in maart van 18,50 euro, bleef het aandeel maanden rond een niveau van 16 euro koersen. Pas in de afgelopen weken werd de weg omhoog voorzichtig gevonden. Analist Martin Crum van IEX noemt het aandeel nog steeds een aantrekkelijke belegging. “De waardering is relatief laag, het dividendrendement aantrekkelijk, maar het is wel zaak het aandeel een niet te zware weging in de portefeuille te geven. De gouden tijden voor de olie- en gasindustrie zijn echt voorbij en de energietransitie gaat vele jaren vergen”, aldus Crum.

Afgelopen week werd bekend dat Shell zou overwegen zijn schaliebelangen in Texas af te stoten. Persbureau Reuters schreef dat de eventuele verkoop betrekking zou hebben op een deel of mogelijk zelfs de gehele positie van Shell in het Amerikaanse Permian Basin, grotendeels gelegen in Texas, dat vorig jaar goed was voor ongeveer 6 procent van de totale olie- en gasproductie van het Brits-Nederlandse bedrijf. Volgens de bronnen zou het totale belang meer dan 10 miljard dollar waard zijn.

Eind mei legde een rechtbank in Den Haag Shell nog de verplichting op om de CO2-uitstoot per 2030 terug te brengen met 45 procent ten opzichte van 2019. Mocht Shell zich terugtrekken uit Texas dan komt het realiseren van deze opgelegde verplichting waarschijnlijk snel in zicht.

Op LinkedIn wees president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland afgelopen week in een artikel op de stappen die al genomen werden. In het afgelopen jaar nam Shell in Nederland voor meer dan 1 miljard euro investeringsbeslissingen om de eigen uitstoot te verlagen en de soort energie die klanten gebruiken te helpen veranderen. Het gaat om investeringen in onder meer windparken op zee, waterstof, laders voor elektrische auto’s en biobrandstoffen.

“We maken van onze raffinaderij in Pernis een toekomstbestendig energiepark, waar in 2030 op een duurzame manier brandstoffen en grondstoffen worden gemaakt”, zo stelde Van Loon bovendien. “En tegen die tijd maken we in onze chemiefabriek in Moerdijk van niet-herbruikbaar plastic restafval grondstoffen en energie voor bedrijven door heel Europa.”

China

Niet alle grondstofprijzen gingen omhoog afgelopen week. Veel prijzen stonden zelfs flink onder druk, nadat de Chinese overheid woensdag plannen aankondigde om de staatsvoorraden van belangrijke metalen, waaronder koper en aluminium, te gaan verkopen in een poging de huidige rally van grondstofprijzen in te dammen.

“Beleggers houden al een tijd in de gaten hoeveel van de huidige voorraden naar de markt wordt gebracht”, aldus analisten Warren Patterson en Wenyu Yao van ING. “Een belangrijker signaal dat de Chinese autoriteiten echter afgeven is dat zij aan de rem trekken om een verdere explosieve stijging van de grondstofprijzen tegen te gaan.”

Afgelopen maand zei Beijing al dat het stappen zou nemen om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod in balans komen. “We moeten de prijzen vrijwel stabiel houden en aandacht besteden aan de prijsontwikkelingen”, aldus vicepremier Liu He, nadat de producentenprijzen in april met 6,8 procent gestegen bleken.

Afgelopen week liepen onder meer de prijzen voor goud, koper, zilver en platinum met zes tot acht procent terug. Ook de staalprijs liet een terugval zien. In Amsterdam daalden aandelen die gevoelig zijn voor grondstofprijzen mee. ArcelorMittal leverde xx procent in, Aperam verloor xx procent en ook AMG daalde op weekbasis met xx procent.

Vrijdag was er nog nieuws rond ArcelorMittal. Het bedrijf kondigde aan het resterende belang in Cleveland-Cliffs te verkopen en de opbrengst hiervan te gebruiken voor een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 750 miljoen euro.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.