Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen goedgeluimd het weekend in

Europese beurzen goedgeluimd het weekend in
11 jun 2021 om 18:45

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,7 procent bij een slot van 457,51 punten, de Duitse DAX won 0,8 procent tot 15.693,27 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,8 procent hoger en sloot op 6.600,66 punten en de Britse FTSE 100 steeg 0,7 procent op 7.134,06 punten.

“Het lijkt erop dat dat de markt er zoveel vertrouwen in heeft dat de Fed zijn huidige beleid zal handhaven, dat zelfs een inflatie van 5 procent in de VS geen angst inboezemt”, aldus analist Fawad Razaqzada van ThinkMarkets.

Volgens Razaqzada zijn de markten ook opgelucht dat de Europese Centrale Bank zich verruimend
blijft opstellen. De ECB handhaafde donderdag de rente en zijn opkoopprogramma.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie in het VK in april onverwacht is gedaald met 1,3 procent. De Britse economie groeide juist stevig in dezelfde maand.

De euro/dollar noteerde op 1,2101. Een vat WTI-olie steeg richting de 71 dollar. Het Internationaal Energieagentschap zei in zijn maandrapport dat de vraag naar ruwe olie tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis zal zitten, maar waarschuwde ook dat de lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën ervoor zorgt dat de crisis langer dan verwacht zal aanhouden.
 
Bedrijfsnieuws

Prosus verwacht over heel het boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2021, een hogere winst te hebben behaald. De zogeheten headline winst per aandeel steeg vermoedelijk met 106 tot bijna 113 procent en de kernwinst per aandeel met ruim 41 tot bijna 48 procent. Die laatste winstgraadmeter acht Prosus zelf de beste manier om de ontwikkelingen bij het bedrijf te kunnen beoordelen. Woensdag ontving Prosus een brief ondertekend door 36 Zuid-Afrikaanse vermogensbeheerders, waaronder de grootste aandeelhouder van moederbedrijf Naspers. Zij zijn ontevreden over de structurele onderwaardering van Prosus. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Volkswagen blijft bezorgd over het tekort aan halfgeleiders. Dit blijkt uit een interview van Handelsblatt met de hoofd inkoop van de autofabrikant. Het aandeel steeg toch 1,4 procent.

Autobouwers BMW en Daimler wonnen 2,0 procent in de DAX. Deutsche Bank was hekkensluiter en daalde x bijna 2 procent. In Parijs viel Renault op met een winst van 7,1 procent in de CAC en leverde Pernod Ricard 0,7 procent in.

Het aandeel van het Deense biotechbedrijf Orphazyme lijkt een nieuwe memestock. Het aandeel steeg vrijdag liefst 137 procent in Kopenhagen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa overwegend lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.