Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Bel20 sluit vlak

Bel20 sluit vlak
18 mei 2021 om 17:49

(ABM FN) De Bel20 is net als maandag stabiel gesloten, waarbij het eerder een rustige dag was zonder veel nieuws.

De Bel20 sloot 0,1 procent hoger af op 4.074,20 punten.

Beleggers blijven in afwachting van richtinggevend nieuws vooral inspelen op een heropening van de economie. “Het is hetzelfde verhaal als in de afgelopen dagen, maar wat wel nieuw is, is dat goud nu ook eindelijk begint te profiteren van het inflatieverhaal”, aldus Stefaan Casteleyn, vermogensbeheerder bij Aequitas Patrimonium.

“Gisteren was een opvallende dag in die zin dat goudmijnen het bijzonder goed hebben gedaan. Spelers als Newmont zetten een nieuwe all-time high neer en ook Barrick Gold had een zeer goede dag net als de goudprijs”, aldus Casteleyn.

“Eigenlijk is het eigenaardig dat deze beweging pas zo laat komt, terwijl andere activaklassen al veel eerder hebben geprofiteerd van het inflatiethema. Het lijkt erop dat we terug richting de 2.000 dollargrens gaan voor goud die we vorige zomer al hebben behaald. In mijn ogen is goud eindelijk uitgebroken wat kan zorgen voor additionele kansen voor de sector”, verwacht de vermogensbeheerder.

“Alle grondstoffen doen het de laatste tijd door tekorten goed”, voegde Casteleyn toe. “Grondstoffen zoals koper en aluminium staan op absolute topprijzen. Ik verwacht dat deze stijging deels ook fundamenteel zal blijken omdat er zeer weinig geïnvesteerd is in de mijnbouw de afgelopen jaren”, aldus de vermogensbeheerder.

“In de transitie naar hernieuwbare energie die nu bezig is, zal er ook steeds meer koper nodig zijn en kobalt om die duurzame omslag te maken. Het tekort aan investeringen van de afgelopen jaren zal dan wel eens zichtbaar kunnen worden in de prijs de komende jaren”, verwacht de vermogensbeheerder.

Ondertussen beginnen ook meer en meer landen doorheen Europa hun coronamaatregelen te versoepelen. Zo zal de Deense overheid bijna alle restricties in de komende weken opheffen waarbij enkel nachtclubs dicht blijven.

Op macro-economisch vlak was het vandaag eerder rustig, al bleek het huizencijfer in de VS wel sterk te ontgoochelen. Zo daalde in april het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS met 9,5 procent op maandbasis tot 1,569 miljoen woningen, dit na een stijging een maand eerder. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling van 2,2 procent.  

Ook heeft het Duitse constitutionele hof een nieuwe poging afgewezen om de aankoop van obligaties door de ECB in het kader van het PSPP programma te blokkeren. Met de uitspraak van het hof is een einde gekomen aan de zes jaar durende juridische strijd die de ECB dreigde te beperken in zijn versoepelingsbeleid.

De euro/dollar koers noteerde op 1,2200, terwijl de prijs voor een vat Brent olie 1,4 procent stijgt.

Stijgers en dalers

Het aantal stijgers en dalers was dinsdag ongeveer gelijk verdeeld. In de hoofdindex trok Sofina de kop met een stijging van 2,0 procent, terwijl Galapagos ruim 2,3 procent inleverde.

Zorgvastgoedinvesteerder Aedifica zal een woonzorgcentrum bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om een investering van 11 miljoen pond, waarbij de investering een nettohuurrendement van 7 procent moet opleveren. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Op de tweede lijn schreef Immobel 3,3 procent bij. De vastgoedinvesteerder heeft 80 miljoen euro aan nieuw kapitaal opgehaald met de eerste closing van het Immobel BeLux Office Development Fund, waarmee tot 230 miljoen euro in kantoorprojecten in België en Luxemburg kan worden geïnvesteerd. 

Deceuninck viel vandaag op met een verlies van 3,9 procent. Het aandeel daalde vanaf 10 uur plotseling met 10 procent bij hoge volumes, zonder dat er nieuws te vinden was om deze daling te verklaren. Later op de dag kon het aandeel wel een groot deel van het verlies weerd goedmaken.

ING verhoogde het koersdoel voor Bpost van 10,50 naar 12,50 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Volgens de bank is het aandeel tegenover sectorgenoten zeer goedkoop. Het aandeel won 3,2 procent. 

KBC Securities en Degroof Petercam verhoogden het koersdoel voor Recticel. Degroof Petercam verwacht dat Greiner rekening moet houden met een alternatieve bieder, zeker ook omdat Recticel niet erg enthousiast over het bod van de Oostenrijkers is. Het aandeel schreef 0,6 procent bij. 

Bij de kleinere aandelen steeg Hyloris 4,1 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Hyloris van 15,00 naar 18,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Volgens analist Beatrice Allen neemt Hyloris een aangename positie in op de farma-markt.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de brede S&P500 0,1 procent lager en de technologie-index Nasdaq 0,4 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers BE20

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.