Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Aegon verrast met sterke resultaten

Uitgelicht: Aegon verrast met sterke resultaten
14 mei 2021 om 20:15

Aegon rapporteerde woensdag een beter dan verwacht operationeel resultaat over het eerste kwartaal. De markt reageerde positief en zette het aandeel op de dag van publicatie liefst 7,5 procent hoger. Op weekbasis sloot de verzekeraar 2,0 procent in het groen bij een slot van 4,03 euro op vrijdag.

Aegon boekte in de eerste drie maanden van 2021 een 20 procent hoger operationeel resultaat van 431 miljoen euro, in vergelijking met 358 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Deze stijging was voornamelijk te danken aan kostenbesparingen en hogere aandelenmarkten, wat deels weer teniet werd gedaan door ongunstige schadeclaims in de Verenigde Staten, met name als gevolg van de coronaviruspandemie.

Desondanks droeg ook de VS bij aan de winstverbetering, evenals Nederland en de tak vermogensbeheer, terwijl de Britse en internationale takken juist minder verdienden.

CEO Lard Friese zei in een toelichting dat Aegon de kostenbasis inmiddels met 136 miljoen euro heeft verlaagd en op koers ligt om de helft van het doel van 400 miljoen euro dit jaar te behalen, wat overeenkomt met een daling van de kosten met 13 procent.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 386 miljoen euro, tegen 1,27 miljard euro een jaar eerder. Een jaar eerder profiteerde Aegon nog voor ruim 1,3 miljard euro aan niet-operationele inkomsten. Analisten rekenden op een nettowinst van 189 miljoen euro.

De kapitaalaanwas was 28 miljoen euro negatief, terwijl de operationele kapitaalaanwas licht daalde van 238 miljoen euro naar 223 miljoen euro. De kaspositie steeg van 1,15 miljard eind vorig jaar naar 1,19 miljard euro en de vrije kasstroom bedroeg 75 miljoen euro. De solvabiliteit daalde licht van 196 procent eind vorig jaar naar 194 procent ultimo maart.

Half december 2020 kondigde Aegon zijn kostenbesparingsplannen aan, als onderdeel van een nieuwe strategie. De strategische plannen konden beleggers destijds weinig overtuigen. De verzekeraar zei toen tevens de schulden te willen terugbrengen en het dividend geleidelijk te willen verhogen.

De resultaten moeten “drastisch verbeteren”, en de veranderingen zullen in een stevig ritme worden doorgezet, zei topman Friese destijds. De verzekeraar gaf aan zich voortaan op de drie kernmarkten Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk te willen richten, met daarnaast de drie groeimarkten Spanje & Portugal, China en Brazilië, naast de focus op een wereldwijd opererende vermogensbeheerder.

Morgan Stanley sprak afgelopen week van solide en beter dan verwachte resultaten. Volgens de Amerikaanse bank lijkt Aegon, gezien een beter dan verwachte aanwas van operationeel kapitaal en vrije kasstroom, solide progressie te boeken met diens strategische doelen. Het operationeel resultaat overtrof de verwachtingen van de analisten van de Amerikaanse bank met 14 procent, ondanks de negatieve impact van 72 miljoen euro van de coronaviruspandemie.

Zakenbank Berenberg zei op basis van de beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal zijn operationele winstverwachting te verhogen met 100 miljoen euro voor de jaren 2021, 2022 en 2023, wat overeenkomst met een stijging van 5,8 procent voor 2021, 5,3 procent voor 2022 en 5,3 procent voor 2023. De stijging weerspiegelt volgens de analist met name de betere vooruitzichten in de Verenigde Staten, onder andere dankzij verbeterde prijzen voor langdurige zorg en de sterke kostenbesparingen.

Technisch analist Edward Loef reageerde enthousiast op de krachtige koerssprong [woensdag] van de verzekeraar na publicatie van de cijfers, waarbij het aandeel boven de dalende trendlijn van de afgelopen twee maanden uitkwam.

“Nu de AEX-index in moeilijker vaarwater is beland, zal er korter op de spreekwoordelijke bal gespeeld moeten worden”, zei Loef. “De 7 procent koerssprong [op woensdag] doet speculeren omtrent een aanstaande terugtest van de koerstop uit maart rond 4,30 euro. Een eventuele terugval naar het uitbraakniveau rond 4,03 euro is in de komende dagen/weken waarschijnlijk en biedt in die situatie een betere rendement-/risico-ratio dan nu op de bekende rijdende trein springen”, aldus de technisch analist.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aegon

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.