Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: PostNL bewijst zich opnieuw

Uitgelicht: PostNL bewijst zich opnieuw
30 apr 2021 om 19:18

PostNL heeft de markt afgelopen week opnieuw verrast met een sterke update. Het aandeel sloot vrijdag op 4,35 euro, hetgeen op weekbasis een winst betekende van ruim 13 procent.

Afgelopen maandag verhoogde PostNL opnieuw de outlook voor het lopende jaar. PostNL rekent inmiddels voor 2021 op een genormaliseerde EBIT van ten minste 250 miljoen euro “dankzij het aanhoudende sterke winstmomentum in het eerste kwartaal”.

Naast een genormaliseerde EBIT van minimaal 250 miljoen euro, verwacht PostNL ook een vrije kasstroom van meer dan 225 miljoen euro.

Bij de jaarcijfers begin maart zei PostNL nog in het lopende jaar een vrije kasstroom van 200 tot 230 miljoen euro en een genormaliseerd bedrijfsresultaat in de bandbreedte van 205 tot 225 miljoen euro te voorzien. Dat was al een opwaarts bijstelling, want eerder gaf PostNL aan te rekenen op een genormaliseerd bedrijfsresultaat van minstens 185 miljoen euro.

Cijfers en koersdoelverhogingen 

PostNL blijft profiteren van de coronacrisis. In het afgelopen kwartaal bedroeg de omzet 960 miljoen euro, ruim meer dan de 701 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2020. De genormaliseerde EBIT steeg van 15 miljoen naar 130 miljoen euro met een vrije kasstroom van circa 160 miljoen euro.

Kort na de update van PostNL regende het koersdoelverhogingen. KBC Securities verhoogde het koersdoel naar 4,50 euro, Jefferies naar 5,00 euro en Degroof Petercam en ABN AMRO Oddo naar 5,30 euro. Barclays mikt nu op 5,60 euro en is daarmee het meest positief gestemd. Alle analistenhuizen handhaafden het koopadvies.

Analist Frank Claassen van Degroof Petercam noemde de kwartaalresultaten van PostNL “indrukwekkend sterk”. Jefferies benadrukte bovendien dat PostNL onder sectorgenoten de grootste blootstelling heeft aan de snelgroeiende markt van pakjesbezorging. Pakketten zijn verantwoordelijk voor circa 65 procent van de EBIT van PostNL. Daarbovenop lijkt de grootste daling bij briefbezorging inmiddels achter de rug, voegde een analist van Jefferies toe.

Dividend

Ook analist Martin Crum van IEX sprak van een “loeisterke” jaarstart, maar blijft ten opzichte van andere analisten terughoudend over het aandeel. Crum maakt zich onder meer zorgen over de postmarkt en de oprukkende concurrentie. “Maar op korte termijn is er geen vuiltje aan de lucht”, aldus de analist.

Crum is met name te spreken over het fraaie dividend. PostNL heeft als doel een dividend uit te keren van minstens 0,29 euro per aandeel over 2021 en 2022. “Gezien de sterke cijfers is er geen aanleiding te twijfelen aan de haalbaarheid”, aldus Crum. “Een nog iets hoger dividend is zeker niet uitgesloten nu de balans is verstevigd, de grote pensioenbetalingen tot het verleden behoren en de buitenlandse ‘bleeders’ zijn verkocht.”

Een week eerder noteerde PostNL al ex-dividend. Sindsdien stond het aandeel wat onder druk, maar deze terugval werd volledig hersteld na de handelsupdate van afgelopen maandag. Op 10 mei aanstaande volgen nog volledige resultaten over het eerste kwartaal.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers PostNL

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.