Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed-havik Kaplan denkt aan taperen

Fed-havik Kaplan denkt aan taperen
30 apr 2021 om 20:08

De Federal Reserve moet gaan praten over het afbouwen van zijn maandelijkse opkoopprogramma van 120 miljard dollar. Dit zei de voorzitter van de Dallas Fed Robert Kaplan vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

De Fed gaf tot nog toe aan dat men niet gaat ’taperen’ totdat er “aanzienlijke verdere vooruitgang” is geboekt met zijn twee doelstellingen: een maximale werkgelegenheid en een inflatie van 2 procent.

Tijdens zijn persconferentie bij het rentebesluit eerder deze week zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat het prematuur is om te praten over taperen. Op basis daarvan verwachten marktkenners dat gesprekken in het beleidscomité van de Fed hierover niet voor het eind van de zomer beginnen.

Kaplan, die momenteel geen stemrecht heeft, wordt gezien als een havik qua monetair beleid. Eerder zei hij al dat de federal funds rate in 2022 mogelijk wordt verhoogd. De gemiddelde verwachting van de Fed-bestuursleden, de zogeheten dot plot, denkt dat dit op zijn vroegst pas in 2024 gebeurt.

Vrijdag zei Kaplan dat de economie sterk verbetert en dat spoedig aan de eerder genoemde eis van “aanzienlijke verdere vooruitgang” kan worden voldaan.

“Ik denk dat we dat ijkpunt eerder bereiken dan ik in januari had verwacht”, aldus Kaplan.

Hoewel de opkopen vorig jaar erg belangrijk waren gezien de onrust op de financiële markten en de impact van de coronacrisis op de economie, zijn die omstandigheden inmiddels veranderd, aldus de centraal bankier, die daarbij wees op de onevenwichtigheden in de financiële markten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.