Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen doen stapje terug

Europese beurzen doen stapje terug
27 apr 2021 om 11:48

De Europese beurzen noteren dinsdag rond het middaguur licht lager. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 439,60 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 15.243,40 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 6.268,41 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent lager op 6.949,68 punten.

Analist Naeem Aslam van AvaTrade wees op de verslechterde situatie in India, waar het aantal coronabesmettingen fors oploopt. Aslam merkte op dat Gilead de levering van remdesivir naar het land heeft opgevoerd. “Het bedrijf zal ook licentiepartners helpen om de lokale productiecapaciteit te verhogen, hetgeen hoognodig is”, aldus de analist. 

De Verenigde Staten zullen ook 60 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin leveren, nadat beleidsmakers hier akkoord voor hebben gegeven. “De zorgen over de impact van de explosief stijgende besmettingen en dodenaantallen op de Indiase en mondiale economie nemen toe”, aldus Aslam. 

Volgens de analist is er ook een lichtpuntje met betrekking tot de coronacrisis, gezien Frankrijk langzaam restaurants weer wil openen tussen mei en eind juni. Ook in de Verenigde Staten wordt gesproken over het terugschroeven van restricties voor mensen die gevaccineerd zijn. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2061. De olieprijzen stegen met 1,0 procent.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de Case Shiller huizenprijzenindex en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Morgen staat het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

Verder kijken beleggers uit naar cijfers van enkele zwaargewichten als Alphabet en Microsoft, die vanavond met cijfers komen, aldus analisten van SEB. Morgen is het de beurt aan Apple en Facebook. Amazon complementeert de ‘Big Five’ op donderdag. Op het Damrak kijken beleggers onder meer uit naar donderdag, wanneer indexzwaargewichten Shell en Unilever cijfers vrijgeven.

Bedrijfsnieuws

BP heeft in het eerste kwartaal van 2021 een forse winst geboekt, na een miljardenverlies een jaar eerder. BP verwacht dat de vraag naar olie in 2021 herstelt, en de vraag naar gas zal zelfs boven de niveaus van 2019 uitkomen, denkt het bedrijf. Daarbij is BP ook positief gestemd over de raffinagemarges. Het aandeel BP steeg in Londen 0,4 procent, terwijl Royal Dutch Shell in Amsterdam 0,8 procent daalde en Total in Parijs 0,2 procent verloor.

Novartis heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winst zien teruglopen, terwijl de omzet juist licht steeg. De outlook voor 2021 werd gehandhaafd, waarmee Novartis onverminderd uitgaat van een omzetgroei tot 5 procent en een groei van de operationele winst, exclusief buitengewone posten, van circa 5 procent. Novartis houdt daarbij rekening dat de huidige coronasituatie halverwege dit jaar zal normaliseren. Het aandeel Novartis koerste 0,2 procent hoger.

UBS heeft het eerste kwartaal van 2021 goed afgesloten, met een hogere winst. De nettowinst steeg van 1,6 miljard dollar vorig jaar naar 1,8 miljard dollar afgelopen kwartaal. Wel moest UBS een afschrijving doen van 774 miljoen dollar in de VS, vanwege een klant die niet aan zijn verplichtingen kon doen, vermoedelijk Archegos. Dit drukte de winst met 434 miljoen dollar. Het aandeel UBS daalde 2,7 procent. 

Slechts een beperkt aantal aandeelhouders Orange Belgium heeft zijn aandelen onder het bod van moederbedrijf Orange aangemeld, waarop werd besloten de aanbiedingsperiode te verlengen. In de eerste fase heeft Orange net geen 13 miljoen aandelen kunnen kopen. Als gevolg heeft Orange 74,58 procent van de aandelen van Orange Belgium in handen. Orange steeg met 0,2 procent, terwijl Orange Belgium 1,4 procent steeg tot 22,15 euro, hetgeen boven het bod van 22,00 euro ligt.

NXP heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst geboekt. Dit bleek maandagavond uit cijfers van de Nederlandse chipgigant met een notering in de VS. Voor het lopende tweede kwartaal, voorziet NXP een omzet van 2.570 miljoen dollar, hetgeen op kwartaalbasis een stabiel resultaat zou betekenen, maar een groei van 41 procent op jaarbasis. Het aandeel lijkt ruim een procent hoger te openen vanmiddag. Sectorgenoten als ASML en ASMI lieten in Amsterdam geen grote bewegingen zien. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het groen. 

De S&P 500 index steeg maandag met 0,2 procent tot 4.187,62 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,2 procent daalde tot 33.981,57 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,9 procent op 14.138,78 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.