Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Prosus daalt na verkoop klein belang in Tencent

Uitgelicht: Prosus daalt na verkoop klein belang in Tencent
9 apr 2021 om 20:15

Prosus was afgelopen week het slechtst presterende aandeel in de AEX, nadat de investeerder een klein deel van zijn belang in de Chinese internetgigant Tencent verkocht. De koers daalde met ruim 5 procent tot 94,49 euro.

Er werd door Prosus een belang van 2 procent verkocht, wat omgerekend 12,3 miljard euro opleverde. Dit kon nadat een afgesproken lock-up in maart afliep.

De aandelen werden verkocht voor 595 Hongkong dollar, een korting van 5,5 procent. Vrijdag sloot het aandeel op 620,50 dollar.

Met de verkoop daalt het belang van Prosus in Tencent van 30,9 naar 28,9 procent. Beleggers hoeven niet te verwachten dat er spoedig weer een verkooporder volgt. Prosus beloofde Tencent om de komende drie jaar niet nog eens aandelen te zullen verkopen. Met deze belofte liet Prosus weten vertrouwen te hebben in de toekomst van Tencent.

CEO Bob van Dijk van Prosus merkte op dat al vijftien jaar lang de vraag wordt gesteld of de investeerder het belang in Tencent niet te gelde moet maken, maar dat beleggers hem zeer dankbaar zijn dat het bedrijf dat niet heeft gedaan.  

Prosus gelooft bovendien dat veel van de toekomstige groei en de innovatie in de internetwereld in China zal plaatsvinden, en dat Tencent het best gerunde Chinese internetbedrijf is. China is veruit de grootste en meest aantrekkelijke internetmarkt ter wereld, meent Van Dijk.

Het feit dat Prosus door zijn grote belang zo dicht op het vuur zit, heeft bovendien enorm geholpen om te bepalen waar de innovatie en groei zit bij de andere bedrijven waar Prosus in investeert, zei Van Dijk. “Daarvan hebben we enorm geprofiteerd.”

Prosus gaf ook aan verheugd te zijn dat de discount op het aandeel is verminderd, maar is daarmee nog niet tevreden, zei Van Dijk. De concentratie van activiteiten in Zuid-Afrika lijkt een belangrijke factor te zijn voor de korting ten opzichte van de onderliggende beleggingen. Hier zal de komende tijd verder aan worden gewerkt, beloofde de topman.

Analisten verwachten dat Prosus de verkoopopbrengst onder meer zal aanwenden om zijn positie in maaltijdbezorging te versterken. Mogelijk gebruikt Prosus die voor het uitkopen van Just Eat Takeaway in iFood. Dat staat in de etalage en een bod van 2,3 miljard euro werd recent nog van de hand gewezen.

Recent breidde Prosus het belang in Delivery Hero al uit met de aanschaf van 8 procent van de aandelen van de Duitse maaltijdbezorger. Daarmee komt het belang uit op net geen 25 procent.

Bij de extra miljarden die in Delivery Hero worden gestoken, speelde mogelijk ook een rol dat Prosus naast deals met Just Eat en eBay greep, denkt Bank of America, terwijl Delivery Hero een snelgroeiende speler is met meer dan de helft van zijn activiteiten in opkomende markten. Daarbij kan Prosus gaan voor een consolidatie in de sector, met zijn belangen in Swiggy en iFood van 40 en 62 procent, aldus de analisten van de Amerikaanse bank.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.