Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: beleggers KPN niet onder de indruk van overnamegeruchten

Uitgelicht: beleggers KPN niet onder de indruk van overnamegeruchten
9 apr 2021 om 19:18

Beleggers leken afgelopen week niet erg overtuigd van de geruchten over een ophanden zijnde overnamebod op KPN door een tweetal private equity-investeerders. Het aandeel KPN sloot vrijdag op 2,86 euro, waardoor er op weekbasis een verlies restte van ruim 2 procent.

Daarmee sloot het aandeel onder het bod van “meer dan drie euro per aandeel”, dat Stonepeak Infrastructure Partners en het Zweedse EQT AB volgens zakenkrant The Wall Street Journal op KPN willen uitbrengen.

Het bod zou KPN waarderen op meer dan 15 miljard dollar, omgerekend circa 12,6 miljard euro.

De investeerders zouden een boekenonderzoek voorbereiden met als doel om dit voorjaar een formeel bod te doen. Bronnen tegenover The Wall Street Journal sluiten niet uit dat er nog een extra investeerder wordt gezocht om het consortium te versterken.

In oktober vorig jaar schreef Bloomberg al dat EQT interesse zou hebben in een overname van KPN. Analist Ulrich Rathe van Jefferies speculeerde toen over een bod richting de 3,60 euro per aandeel.

Kepler Cheuvreux ziet de rationale voor een bod wel. “Een plausibel scenario”, aldus Kepler. Maar, zo benadrukte het beurshuis, een telecombedrijf overnemen is niet eenvoudig.

Ook de analisten van Jefferies wezen hierop.  Er zijn verschillende obstakels bij een overname van KPN, met name met betrekking tot de beschermingsmuur die door de Nederlandse overheid werd opgezet.

“KPN bezit immers voor Nederland cruciale infrastructuur en evenals gebeurde bij het bod op PostNL door het Belgische bpost kan de Nederlandse staat een overname blokkeren”, aldus analist Peter Schutte van IEX. 

Analist David Vagman van ING merkte wel op dat EQT een “mooi huwelijkscadeau” met zich meebrengt in de vorm van Delta Fiber NL, het nummer twee glasvezelnetwerk in Nederland. Daarbij zou het volgens Vagman ook helpen als in het consortium een Nederlandse partij zou zitten. 

Afgelopen week werd bekend dat T-Mobile Nederland kan rekenen op de steun van de Amerikaanse investeerder KKR om een miljoen Nederlandse huishoudens aan te sluiten op glasvezel.

Eind maart was het juist KPN dat aankondigde dat pensioenfonds ABP helpt om versneld glasvezel te krijgen in duizenden dorpen en kleine woonkernen in Nederland.

Voor deze samenwerking gaan KPN en ABP een joint venture aan, die voor 50 procent in handen komt van KPN en voor de resterende 50 procent in die van APG, de pensioenuitvoerder van ABP. APG is van plan om 440 miljoen euro in te leggen, opgesplitst in een eerste investering van 220 miljoen euro en jaarlijkse betalingen van in totaal nog eens 220 miljoen euro op basis van de uitrol van glasvezel. De joint venture zal circa 1,2 miljard euro investeren, waarvan 70 procent met schulden. 

Deze deal met ABP ‘an sich’ werd door analisten goed ontvangen. “Deze oogt goed voor KPN en verkleint de risico’s voor een negatieve investeringsverrassing”, schreven analisten van JPMorgan. Maar marktkenner merkten ook op dat hierdoor ook de kans op een overname is afgenomen.

Concluderend verwacht Schutte van IEX dat het overnamegerucht zal overwaaien. “Een biedprijs van 3 euro per aandeel of iets meer geeft nauwelijks nog een premie op de beurskoers. En zoals gezegd, een bod heeft ons inziens weinig kans van slagen omdat de Nederlandse overheid dwars zal liggen”, aldus de analist.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers KPN

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.