Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op hoger slot

Wall Street koerst af op hoger slot
31 mrt 2021 om 20:20

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,7 procent tot 3.987,94 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 33.101,55 punten en de Nasdaq noteerde 1,8 procent hoger op 13.276,09 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten trokken zich woensdag op aan de infrastructuurplannen van de Amerikaanse president Joe Biden. Biden is van plan om 20.000 mijl aan hoofd- en stelwegen aan te leggen, zo bleek uit de reeds gepubliceerde speech. Ook wordt het waterleidingnetwerk aangepakt en worden 2 miljoen huizen gemoderniseerd. De investeringen aan infrastructuur komen in totaal op 2 biljoen dollar in dit decennium. Eerder was al een stimuleringspakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar aangekondigd.

De winstbelasting voor bedrijven gaat omhoog van 21 naar 28 procent, zodat het bedrijfsleven zijn ‘fair share’ bijdraagt. Dit moet de kosten van de overheidsuitgaven in vijftien jaar tijd goedmaken. 

De uitgaven “zijn nodig omdat we een enorme economische schok hebben doorgemaakt”, zei analist Jane Shoemake van Janus Henderson Investors. “We moeten de economie verjongen en weer in beweging krijgen.”

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in maart iets minder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in maart met 517.000. De markt rekende vooraf op een toename met 525.000 banen.

De groei van de economische activiteit in de regio Chicago is in maart versneld. De inkoopmanagersindex van MNI steeg van 59,5 naar 66,3.

De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in februari op maandbasis gedaald met 10,6 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 0,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1736. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1732 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1714 op de borden. 

Olie daalde tot 1,5 procent, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 26 maart zijn gedaald met 0,9 miljoen vaten tot 501,8 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een viertal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie van maart en de bouwuitgaven in februari.

Bedrijfsnieuws

Walgreens Boots Alliance heeft in het afgelopen kwartaal meer winst behaald, hoewel de omzet onder druk stond door een mild griepseizoen. Dit meldde het apothekersketen dat met Rosalind Brewer een nieuwe CEO heeft gekregen. Het aandeel steeg 5,4 procent.
 
De koers van beursnieuweling Deliveroo is woensdag stevig onder druk komen te staan. Het aandeel handelde op 2,85 Britse pond. Deliveroo ging vandaag aan de onderkant van de afgegeven prijsvork op 3,90 pond per aandeel naar de Londense beurs. De Amerikaanse techgigant Amazon heeft een belang van 16 procent in de maaltijdbezorger. Het aandeel Amazon steeg desondanks 1,5 procent.

Huawei heeft in 2020 de omzet en de winst zien stijgen, maar zag richting het jaareinde de groei wel onder druk komen staan. De omzet steeg met 3,8 procent naar 891,4 miljard yuan. De nettowinst kwam op 64,6 miljard yuan uit, ofwel een stijging van 3,2 procent. Huawei wees op de “operationele moeilijkheden door de Amerikaanse sancties in 2019 en 2020”. En topman Ken Hu waarschuwt ook voor 2021 voor geopolitieke onzekerheden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.