Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs lager gesloten

Olieprijs lager gesloten
31 mrt 2021 om 20:47

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week licht zijn gedaald.

Uit de EIA data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 26 maart zijn gedaald met 0,9 miljoen vaten tot 501,8 miljoen vaten. Vooraf werd door economen gerekend op een daling met 0,6 miljoen vaten. 

De benzinevoorraden daalden onverwacht met 1,7 miljoen vaten tot 230,5 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen sterker dan verwacht, met 2,5 miljoen vaten tot 144,1 miljoen stuks. Hier werd gerekend op stijgingen met respectievelijk 1,0 miljoen en 0,4 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 81,6 naar 83,9 procent. Verwacht was 83,3 procent. 

Volgens nieuwsberichten hebben de OPEC en zijn bondgenoten, een groep bekend als OPEC+, hun ramingen voor de vraaggroei voor 2021 verlaagd met 300.000 vaten per dag, in aanloop naar een bijeenkomst donderdag van de ministers van energie. Tijdens de bijeenkomst zal besloten worden wat te doen met de bestaande productiebeperkingen.

“Gezien de pessimistische vooruitzichten, lijkt het waarschijnlijk dat de productiequota nog een maand van kracht blijven”, zei marktanalist Eugen Weinberg van Commerzbank.

“Oorspronkelijk wilde de groep de productie, die met 1,2 miljoen vaten per dag was verminderd, geleidelijk opvoeren. Echter, dit lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk, met name omdat de groep nog steeds vastbesloten is om de wereldwijde overschotten, die zijn opgebouwd als gevolg van overproductie tijdens de pandemie, volledig weg te werken”, zei Weinberg.

Het American Petroleum Institute meldde dinsdag laat dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met 3,9 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden met 6 miljoen vaten afnamen en de destillaatvoorraden stegen met 2,6 miljoen vaten.

Een meifuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,3 procent, ofwel 1,39 dollar, lager op 59,16 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.