Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones- maandag, 29 maart 2021 14:50

Wall Street richting lagere opening

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een rode opening voor Wall Street, waar de meeste aandacht vermoedelijk uitgaat naar de problemen rond investeringsfonds Archegos. Richting de openingsbel noteerde de S&P 500-future 0,4 procent in de min en leek de Dow Jones index met een soortgelijk verlies te openen. De Nasdaq-future noteerde licht lager.

De S&P en Dow eindigden voor het weekend nog met nieuwe records. De adempauze maandag heeft vooral te maken met de problemen bij Archegos Capital. Het grote Amerikaanse investeringsfonds moest recent voor miljarden dollars aan posities liquideren, waardoor de banken waarmee het zaken doet, rekening moeten houden met aanzienlijke verliezen.

Archegos zou naar verluidt een flinke margin-call gekregen hebben en handelaren vragen zich nu af of de gedwongen liquidaties voorbij zijn.

"We weten de voornaamste reden nog niet waarom dit hedgefonds moest liquideren", zei investeringsstrateeg Luc Filip van  SYZ Private Banking op. De analist denkt dat de volatiliteit in de markten van tijdelijke aard zal zijn.

Marktkenners sluiten extra volatiliteit niet uit in de eerste helft van de handelsweek, omdat portefeuillebeheerders hun posities aanpassen richting het eind van het eerste kwartaal.

"Aandelen hebben het goed gedaan, dus winstnemingen zijn goed mogelijk", aldus marktstrateeg Esty Dwek van Natixis Investment Solutions.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig, al wordt het later in de week drukker, met onder meer twee Amerikaanse banenrapporten. Verder doen beleggers het vermoedelijk rustig aan in de aanloop naar een lang Paasweekend.

De oliemarkten wachten ondertussen op het vlottrekken van het containerschip Ever Given in het Suezkanaal. Dit weekend werd wel vooruitgang geboekt, maar de blokkade is nog niet voorbij.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag 0,8 procent duurder op 61,50 dollar.

"Naast het Suez incident zijn oliebeleggers bezorgd dat de OPEC-bijeenkomst deze week kan leiden tot een bepaalde afbouw van het productie-akkoord", aldus analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

De euro//dollar noteerde vanmiddag op 1,1786.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van onder meer ViacomCBS en Discovery kelderden vrijdag elk met ongeveer 27 procent vanwege het Archegos-verhaal. Maandag gaan ViaCom en Discovery 4 procent lagere opening tegemoet.

Banken als Goldman Sachs en Morgan Stanley zouden vorige week grote aandelenposities voor Archegos hebben verkocht en noteerden maandag voorbeurs 2 tot 5 procent lager. Credit Suisse, dat vanochtend meldde rekening te houden met een zeer grote verliespost door financiële problemen bij "een aanzienlijk Amerikaanse hedgefonds", daalde met zijn notering in New York bijna 13 procent.

Visa accepteert voortaan betalingen in USD Coin, een zogeheten stablecoin die wordt gedekt door de Amerikaanse dollar. Dit maakte de creditcardmaatschappij maandag bekend. Daarvoor is Visa een pilotproject begonnen met Crypto.com, één van de grootste cryptoplatforms in de wereld. Later dit jaar wil Visa deze mogelijkheid ook bieden aan andere partners. Het aandeel Visa noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent in de min.

American Airlines verwacht in het tweede kwartaal een groot deel van zijn vloot weer in te kunnen zetten nu de vraag naar vliegreizen toeneemt nu het coronavirus in de VS afzwakt en het aantal gevaccineerden stijgt. Het aandeel steeg voorbeurs 0,6 procent.

De Britse autodealer Cazoo wordt overgenomen door AJAX I in een deal met een waarde van 7 miljard dollar en zal via deze special purpose acquisition company, of spac, een notering krijgen aan de New York Stock Exchange. AJAX biedt 805 miljoen dollar in contanten. Daarnaast is voor 800 miljoen dollar aan PIPE-investeringen binnengekomen van 10 dollar per aandeel. AJAX I steeg voorbeurs 0,6 procent.

Eli Lilly onthulde positieve onderzoeksresultaten van een klinische studie met zijn coronabehandeling, die het samen met Vir Biotechnology en GlaxoSmithKline ontwikkelt. Vit steeg voorbeurs bijna 2 procent, terwijl Eli Lilly vlak noteerde.

Slotstanden

De beurzen op Wall Street zijn vrijdag hoger gesloten, met nieuwe records voor de Dow en S&P. Bij een slot van 3.974,54 punten steeg de S&P 500 index 1,7 procent. De Dow Jones index won 1,4 procent tot 33.072,88 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent in het groen bij een slotstand van 13.138,72 punten.

De Aandeelhouder TV

juni 18, 2021

De Fed, Shell verkoopt activa, en nog veel meer! | Deze Week in het DAH Magazine

juni 18, 2021

PostNl onder vuur | 18 juni 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juni 17, 2021

AEX 17jun21 – Stapje hoger…..

juni 17, 2021

Verrassende ontwikkeling bij Fed | Nico over de Fed

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 23 juni

  Ontdek de mogelijkheden van LYNX Basic

 • 24 juni

  Methodisch beslissen voor betere beleggingsresultaten

 • 08 juli

  De magische wereld van blockchain

 • 22 juli

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

Columns

Nieuw
17 jun 09:57 Coinmerce

Hoogtepunten van de Bitcoin-conferentie 2021 in Miami

16 jun 11:07 Bas Heijink

TA 10 jaars NL Rente: Cruciale opwaartse doorbraak

16 jun 11:01 Redactie

ETF v/d Week: Future of Food