AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 29 maart 2021 07:57

AEX in startblokken om na 21 jaar 700-puntengrens opnieuw te slechten

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs gaat maandag vermoedelijk een poging wagen om zijn hoogste stand ooit aan te scherpen. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent, nadat Wall Street vrijdagavond na een ultieme slotrally op een recordniveau sloot.

Afgelopen vrijdag was de AEX nog dé uitblinker onder de Europese hoofdindices, zoals de afgelopen maanden vaker het geval is, met een stijging van 1,7 procent naar 696,62 punten. Het waren techaandelen, en dan vrijdag vooral de halfgeleiders ASML en ASMI, die wederom de kar trokken, nadat chipproducent Intel een omvangrijk investeringsprogramma aankondigde.

Het hoogste niveau ooit zette de hoofdgraadmeter van het Damrak neer op 4 september 2000 met een intradag stand van 703,18 punten. De AEX is een prijsindex, en geen herbeleggingsindex, zoals het overgrote deel van de buitenlandse indices. In dat laatste geval wordt er voor de berekening van uitgegaan dat de inkomsten uit effecten worden herbelegd.

De AEX ging van start in 1983 op een stand van 100 punten in guldens, omgerekend 45,38 punten in euro's. De AEX herbeleggingsindex sloot vrijdag op de hoogste stand ooit, op 2.475,06 punten, ofwel een stijging in krap 40 jaar van meer dan 5.000 procent.

De eerste dertien fondsen in de index waren ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd.

Late rally op Wall Street

Wall Street liet vrijdag een opmerkelijk koersverloop zien. Na een inspiratieloze handel begonnen de indices een uur voor het slot plotseling te klimmen, waarbij in de laatste 6 minuten van de handel een enorme versnelling werd ingezet. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot uiteindelijk met een winst van 1,7 procent op de hoogste stand ooit.

Beleggers reageerden vrijdag onder meer positief op het voornemen van president Joe Biden om het vaccinatieproces op te voeren. Hij wil dat er 200 miljoen prikken zijn gezet in zijn eerste 100 dagen als president. Continentaal Europa blijft hier ver op achter.

Financiële waarden zaten daarnaast in de lift nadat de Federal Reserve donderdagavond nabeurs bekend maakte de tijdelijke beperkingen op dividenduitkeringen en aandeleninkoopprogramma's voor de meeste Amerikaanse banken na 30 juni aanstaande op te heffen. Volgens vicevoorzitter Randal Quarles van de Fed is het bankensysteem in de VS goed gekapitaliseerd.

Beleggers lieten zich vrijdag niet op een zijspoor zetten door de oplopende Amerikaanse rente op staatsleningen. Het rendement op de 'Treasury Note' met een looptijd van 10 jaar steeg met bijna 6 basispunten naar 1,685 procent. Door oplopende rentevergoedingen worden obligaties binnen de vermogensallocatie steeds meer een alternatief voor aandelen. Vanochtend noteerde het rendement drie basispunten lager op 1,655 procent.

Azië en olie

In Azië is het sentiment vanochtend positief, maar niet uitbundig. Tokio en Shanghai winnen ongeveer 1 procent, terwijl Hongkong enkele tienden van een procent in het groen noteert. Sydney staat op een nipt verlies.

De olieprijs herstelde vrijdag deels van het verlies een dag eerder. Op een settlement van 60,97 dollar werd een vat West Texas Intermediate 4,2 procent duurder. Op weekbasis daalde de olieprijs bijna een procent.

WTI schommelde deze week flink: dinsdag daalde de olieprijs 6 procent vanwege de zorgen over een nieuwe coronagolf en de impact daarvan op de vraag naar olie. Woensdag wist de olieprijs dit verlies terug te winnen vanwege een blokkade in de olietoevoer door een vastgelopen containerschip in het Suezkanaal.

Het gunstige effect daarvan voor de olieprijs leek donderdag verdwenen,  maar kwam vrijdag toch weer terug.

Vanochtend werd gemeld dat het containerschip de Ever Given gedeeltelijk is losgetrokken. "We zijn nog niet klaar, maar er zit beweging in", aldus Osama Rabie, voorzitter van de Suez Canal Authority.

Naar verluidt helpt een hoger dan normaal springtij de werkzaamheden en is het schip ongeveer 25 meter verplaatst.

In de Aziatische handel vanochtend daalde de Amerikaanse oliefuture evenwel met 2,4 procent verder.

Zo'n 320 schepen liggen momenteel voor anker in afwachting om door het kanaal te kunnen varen. Ongeveer 13 procent van de wereldwijde maritieme handel en 10 procent van de olietransporten over zee passeren jaarlijks het kanaal.

Dollar

De dollar zette afgelopen week zijn opmars ten opzichte van de euro voort. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1782, ten opzichte van 1,1918 een week eerder. Begin dit jaar piekte de euro nog op 1,2350.

De stijging van de dollar wordt onder meer ingegeven door het rappe Amerikaanse vaccinatie-programma, dat wordt afgezet tegen het tempo in de eurozone, en het stimuleringsprogramma van president Joe Biden ter waarde van 1.900 miljard dollar, waardoor beleggers door de aankoop van dollars anticiperen op een flink economisch herstel in de VS.

Op macro-economisch vlak is de agenda vandaag leeg.

De Europese en Amerikaanse beurzen zijn op Goede Vrijdag gesloten. Maandag, Tweede Paasdag, zullen de Europese markten ook nog gesloten zijn, maar op Wall Street zal de handel worden hervat.

Bedrijfsnieuws

DGB meldde zondag "aanzienlijke vooruitgang" te hebben geboekt als investeerder in duurzaam beheerde bossen. Zo stelde DGB 128.000 ton geverifieerde CO2-compensatie veilig voor haar balans. DGB benoemde verder de Britse politicus Nigel Farage tot adviseur en ook werd er een driekoppig technisch investeringscomité in het leven geroepen.

Harrie Noy stopt als voorzitter van de raad van commissarissen van Fugro. Noy, die met pensioen gaat, zal worden opgevolgd door Sjoerd Vollebregt, die al lid van de RvC is.

Corbion droeg Dessi Temperley voor als lid voor de raad van commissarissen.

Slotstanden Wall Street

Bij een slot van 3.974,54 punten steeg de S&P 500 index vrijdag 1,7 procent. De Dow Jones index won 1,4 procent tot 33.072,88 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent in het groen bij een slotstand van 13.138,72 punten.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Openingsbericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 1, 2023

Philips krijgt klappen | 1 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?

31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille