Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs lager gesloten

Olieprijs lager gesloten
17 mrt 2021 om 19:54

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gedaald/gestegen.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 12 maart zijn gestegen met 2,4 miljoen vaten tot 500,8 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen met 0,5 miljoen vaten tot 232,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 0,3 miljoen vaten tot 137,7 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 69,0 procent naar 76,1 procent.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) stelde woensdag zijn verwachtingen voor de vraag naar olie naar boven bij als gevolg van het relatief koude weer in verschillende delen van de wereld, hoewel het agentschap zei dat de kans op een ‘supercyclus’ klein is.

Het agentschap zei desondanks te verwachten dat het olieoverschot nog een tijd zal aanhouden, ondanks de aantrekkende vraag.

De vraag naar olie zal in de tweede jaarhelft profiteren van een economisch herstel in combinatie met een succesvolle coronavaccinatiecampagne, voorziet IEA.

Dit jaar zal de vraag naar olie herstellen met 5,5 miljoen vaten per dag, zo voorziet IEA, na een krimp van 8,7 miljoen vaten in 2020. In het vierde kwartaal van 2021 zal de vraag naar olie nog maar 1,4 miljoen vaten olie per dag lager liggen dan voor uitbreken van de coronacrisis.

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,3 procent, ofwel 0,20 dollar, lager op 64,60 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.