Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Bank of England houdt kruit droog

Beursblik: Bank of England houdt kruit droog
16 mrt 2021 om 17:39

De Bank of England zal donderdag geen wijzigingen doorvoeren in zijn monetaire beleid. Dit is de verwachting van geraadpleegde economen.

De belangrijkste rente blijft daarmee waarschijnlijk staan op 0,1 procent en het opkoopprogramma op 895 miljard Britse pond.

Economen van Nomura verwachten een minder spannend rentebesluit dan die in februari, toen de Britse centrale bank aangaf open te staan voor negatieve rentes, hoewel die waarschijnlijk alleen worden ingezet in een zeer uitzonderlijk geval.

Dat betekent volgens de Japanse bank niet dat er geen zaken zijn waar marktvolgers donderdag op moeten letten. De stemverhouding kan interessant zijn, aldus Nomura, net als eventuele opmerkingen over het tempo van de obligatie-opkopen.

Ook de guidance kan interessant zijn, menen de economen van de Japanse bank, en dan met name de kans op verdere versoepelingen van het monetaire beleid of juist de voorwaarden voor een monetaire verkrapping.

Sinds het rentebesluit van februari zijn de coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk gedaald en neemt het aantal gevaccineerden in een snel tempo toe. Ook heeft de Britse premier Boris Johnson een routekaart gepresenteerd van lockdownversoepelingen.

“De centrale bank zal richting de markt willen benadrukken dat het klaar staat om het economisch herstel te blijven ondersteunen”, voorspellen economen van HSBC.

Zij verwachten niet dat de Bank of England het voorbeeld van de Europese Centrale Bank zal volgen en het tempo van de obligatie-opkopen op zal voeren vanwege de recent opgelopen obligatierentes.

Volgens HSBC heeft de Britse centrale bank, dat wekelijks voor 4,4 miljard pond aan opkopen doet, “aanzienlijk minder ruimte” in zijn QE-programma dan andere grote centrale banken.

De economen berekenen dat de Bank of England het huidige tempo van opkopen zou moeten halveren om tot eind dit jaar opkopen te kunnen blijven doen.

De Britse tienjaarsrente, die begin dit jaar op 0,20 procent noteerde, staat inmiddels op 0,79 procent.

De Bank of England komt donderdag om 13:00 uur met zijn rentebesluit.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.