Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagere jaaromzet Neways

Lagere jaaromzet Neways
26 feb 2021 om 08:29

Neways heeft de omzet afgelopen boekjaar met meer dan 10 procent zien dalen en de orderinstroom met meer dan 20 procent. Dit bleek vrijdag uit de jaarresultaten van Neways.

De omzet daalde met 10,3 procent naar 478,6 miljoen euro. De orderinstroom nam met 22,8 procent af tot 225,0 miljoen euro.

Neways weet de omzetdaling aan de stevige daling bij Automotive. Dat gold ook voor de orderinstroom. De orders bij Medical en Semiconductor waren daarentegen stabiel tot hoger.

Het operationeel resultaat (EBITDA) daalde met 28,4 procent naar 21,7 miljoen euro, het genormaliseerde bedrijfsresultaat halveerde naar 7,9 miljoen euro. Deze is zonder een eenmalige reorganisatielast van 9,6 miljoen euro en een eenmalige post van 7 ton.

2020 werd met een verlies afgesloten van 3,9 miljoen euro. Over 2019 stond er nog een nettowinst op de verlies- en winstrekening van 8,5 miljoen euro.

De netto kasstroom verdubbelde ruim van 16,4 naar 37,6 miljoen euro.

Dividend

Het voorstel is om vanwege de rode cijfers het dividend over 2020 te passeren.

Reorganisatie

De reorganisatie in Nederland en Duitsland is eind 2020 gestart. Naast de reductie van 200 fte’s in 2020, wordt het aantal medewerkers verder met 150 fte’s verlaagd. De structurele kostenbesparingen bedragen circa 8 miljoen euro op jaarbasis en zullen vanaf 2022 volledig zichtbaar zijn in de resultaten.

Met deze ingreep wil de onderneming onder meer de productiebezetting structureel afstemmen op de verwachte vraag uit Automotive.

Neways verwacht de ingrepen in de eerste helft van dit jaar af te ronden.

Outlook

In 2021 startte Neways met een lagere orderportefeuille dan begin 2020, maar vervolgens trok de orderinstroom in de eerste maanden van 2021 over de hele linie aan.

Semiconductor blijft volgens het bedrijf onverminderd sterk. Medical en Industrial klanten zijn positiever in hun planningen en projecties. Automotive laat een voorzichtig herstel zien, aldus Neways.

De prioriteit ligt bij Neways dit jaar op het herinrichten van de organisatie en manier van werken om deze beter te laten aansluiten op zijn rol als System Innovator en Product Life Cycle Partner, waar klanten steeds meer om vragen.

Het bedrijf uit Son ziet dit als de belangrijkste voorwaarde om de winstgevendheid naar een hoger niveau te tillen en wil daarbij ook investeren in die kennisgebieden waar het kansen ziet.

Het aandeel Neways sloot donderdag op een rood Damrak vlak op 9,16 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Bayer

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.