Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Centrale banken proberen yield te drukken & Europa opent fors groen

Centrale banken proberen yield te drukken & Europa opent fors groen
25 feb 2021 om 08:04

U leest al enkele dagen meer en meer over de stijgende rente (yield). Mijn collega Justin legde u in de Moring Call van 23 februari haarfijn uit wat het werkend mechanisme is achter deze rente. We zien wereldwijd dat de centrale banken beginnen te interveniëren door obligaties op te kopen en zo een poging doen om de rente te drukken. Het aankopen van die obligaties, zou normaal de obligatieprijs moeten doen stijgen, wat in een dalende rente resulteert. De centrale bank van Japan (BOJ) intervenieert regelmatig om de rente onder controle te houden. In het jargon wordt dit ‘yield curve control’ genoemd. Deze week was het de centrale bank van Australië (BOA), die al twee keer heeft moeten interveniëren op de markt. De ECB heeft zich vorige week ook publiekelijk zorgen gemaakt over de yield. Hoe hoger de yield wordt, hoe hoger de rentekost voor de overheden om geld te lenen. Iets wat zeer ongelegen zou komen. De meeste overheden kunnen namelijk al jaren lang quasi gratis geld ophalen.

De S&P 500 steeg gisteren 1,14% tot 3.925 punten terwijl de Nasdaq 100 slechts 0,81% steeg. We zijn door de jaren heen eigenlijk gewoon geworden dat de Nasdaq 100 volatieler is dan de S

Lees hier het volledige artikel


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.