Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX eindigt vlak

AEX eindigt vlak
25 feb 2021 om 17:50

De Amsterdamse beurs is woensdag vlak tot hoger gesloten.

De AEX-index sloot vrijwel ongewijzigd op 664,48 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent en de Smallcaps werden 1,8 procent meer waard.

Volgens vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor zitten de financiële markten in een overgangsjaar, waarin beleggers alle reden hebben om de bordjes te verhangen. “En dat piept en kraakt soms een beetje.”

De overgang wordt veroorzaakt door de trendbreuk in de Verenigde Staten, waar een nieuwe regering aantreedt, en doordat het einde van de coronapandemie in zicht komt en tenslotte door de snelle koersstijgingen van de technologiesector in 2020, die hierop wat is vooruitgelopen, wat aanleiding is voor een rotatie naar meer cyclische aandelen.

De industrie is al grotendeels hersteld, de wereldhandel is aan het herstellen en nu moet de dienstensector weer opengaan, zei Van Deijck over de terugkeer naar een ‘normale’ economie, zoals voor de coronacrisis.

De angst voor inflatie van de afgelopen weken was volgens de vermogensbeheerder overtrokken. “De obligatierendementen stijgen om de goede reden, want de inflatie is iets hoger, maar gecorrigeerd voor inflatie blijven de rendementen op obligaties nog net zo laag”, aldus Van Deijck.

Een spiraal van stijgende lonen en oplopende inflatie zal er niet komen en dus hoeven beleggers niet te vrezen voor renteverhogingen door centrale banken. “Aandelen mogen dus het grootste gewicht in de beleggingsportefeuilles houden”, aldus Van Deijck, die wel aanmoedigde om de sectoren eens goed tegen het licht te houden.

Opbeurende woorden van voorzitter Jerome Powell van de Fed op woensdag deden de beurzen goed, aldus analisten van SEB. “Powell nam de zorgen over inflatie weg”, zo zagen zij.

Het belangrijkste voor de Fed is nu om de zwakke arbeidsmarkt aan te pakken, aldus SEB. “Powell ziet inflatie niet als een probleem of als reden om het monetaire beleid te verkrappen”, aldus de analisten. “Het positieve sentiment in de markt kan dan ook nog even aanhouden.”
 
Economisch nieuws kwam vooral uit de VS. De wekelijkse aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering zijn afgelopen week met 110.000 gedaald tot 730.000, wat nog altijd een hoog niveau is. Er was echter een veel kleinere daling voorspeld.

De orders voor duurzame goederen stegen in januari sterker dan verwacht, met 3,4 procent in plaats van 1,0 procent. De aanstaande woningverkopen daalden daarentegen harder dan verwacht in januari.

De Amerikaanse economische groei in het vierde kwartaal was 4,1 procent, bleek uit een tweede raming van officiële cijfers. Dit was iets lager dan de verwachte 4,2 procent.

De olieprijs was stabiel. Een april-future West Texas Intermediate kostte 63,59 dollar, 0,2 procent meer dan woensdagavond. Brent-olie was vrijwel stabiel op 66,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2223, waarmee de euro 0,5 procent meer waard werd. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er nog 1,2170 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de AEX steeg vastgoedfonds Unibail-Rodamco het sterkst, met meer dan 4 procent. Ook banken en verzekeraars waren gewild. NN Group won 2,7 procent, ABN AMRO 0,9 procent en ING 1 procent.

Wolters Kluwer steeg ruim 2 procent, na de koersval op woensdag toen het bedrijf de boeken opende. 

Betaalbedrijf Adyen was de sterkste daler met een verlies van 2 procent.

Ook Heineken verloor bijna 2 procent, ondanks een gewijzigde distributiedeal met Coca-Cola voor Brazilië die volgens Bank of America gunstig is.

In de AMX won Air France-KLM bijna 2 procent.

Ook in de Midkap was een vastgoedfonds winnaar: Eurocommercial met 2,2 procent. “Hoop doet leven”, zei Van Deijck. De winkels die de huren van de vastgoedeigenaren betalen worden door de overheidssteun overeind gehouden en de koersen van vastgoedfondsen, die hard daalden tijdens de coronacrisis, liggen nog zo ver onder de boekwaarde dat sommige beleggers dit als een koopje kunnen zien.

SBM Offshore en Fagron waren ook sterke stijgers. SBM presenteerde een nieuwe opdracht van het Braziliaanse Petrobras en sloot 2,6 procent hoger.

Aalberts behoorde tot de weinige dalers, na jaarcijfers die niet uitblonken en werden vergezeld van een voorzichtige vooruitblik.

Bij de smallcaps werd de index omhooggetrokken door metaalspecialist AMG, dat bijna 8 procent steeg na kwartaalcijfers. De aanhoudend stijgende prijzen van grondstoffen zijn opvallend, zei Van Deijck. ING en Degroof Petercam bleken te spreken over de cijfers van AMG en Degroof verhoogde het koersdoel van 28,00 naar 31,00 euro.

Ook vastgoedfonds Wereldhave droeg weer een steentje bij met een koerswinst van bijna 4 procent.

In de dranken- en voedingssector waren Bols en Sligro winnaars, met stijgingen van ruim 3 procent. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met het vooruitzicht dat de horeca weer opengaat, zei Van Deijck.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerde Wall Street in het rood. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • AB Inbev
    * *
  • Ageas
    * *
  • AXA
    * *
  • Basf
    * *
  • Bayer
    * *
  • EBAY
    * *
  • Stellantis
    * *
  • Target Corp
    * *
  • Zoom Video
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.