Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: reflatiehandel beheerst financiële markten

Valuta: reflatiehandel beheerst financiële markten
22 feb 2021 om 12:46

De aandacht op de markt ligt deze week vooral bij de reflatiehandel, die leidt tot een versteiling van de rentecurve in de Verenigde Staten en Australië. Dat stelde valuta-analist Teeuwe Mevissen van Rabobank maandag tegen ABM Financial News.

Door de duidelijk steilere curve is het verschil tussen de vijfjarige en dertigjarige rente in de VS gestegen naar het hoogste niveau sinds 2014, zag Mevissen. Ook de reële rente stijgt wel degelijk, volgens de analist.

In Europa is de tienjaarsswaprente voor het eerst sinds april vorig jaar in positief terrein gekomen.

De reflatiehandel hangt samen met de verwachting dat het economisch herstel fors zal zijn, na het verdwijnen van de coronacrisis. De sterk stijgende prijzen van met name koper, maar ook andere grondstoffen wijzen daarop.  

Rabobank verwacht zelf overigens, net als de Europese Centrale Bank, een tijdelijke verhoging van de inflatie, die vooral het gevolg is een zogenaamd basiseffect: het lage vergelijkingsniveau.  

Daarbij speelt ook de fors hogere olieprijs een rol, nu Saoedi-Arabië eenzijdig de productie fors heeft verminderd.

Ook wordt er rekening gehouden met een inhaalvraag, gecombineerd met bottlenecks in de aanvoerketen, bijvoorbeeld bij de productie van auto’s, die stilligt door een tijdelijk gebrek aan chips. Die combinatie kan leiden tot hogere prijzen.

Een belangrijke rol speelt ook het stimuleringspakket van de Amerikaanse regering, die vermoedelijk deze week zal worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Ook dit is een tijdelijke ondersteuning van de inflatie, en niet structureel voor de lange termijn, denkt Mevissen.

Een verhoging van het minimumloon, die ook onderdeel is van het pakket, zou wel over een langere termijn effect kunnen hebben, maar de kans bestaat dat dit voorstel het juist niet gaat halen, omdat daar dan weer een grotere meerderheid van de Democraten in het Congres voor nodig zou zijn.

Mevissen verwacht niet dat de steilere rentecurve reden zal zijn voor de centrale banken om te denken dat de monetaire stimulering kan worden afgebouwd.

Op economisch terrein is in het licht van dit alles het cijfer voor de PCE-inflatie dat vrijdag bekend wordt, een belangrijk cijfer om naar uit te kijken. Dit is het favoriete cijfer van de Federal Reserve, als het gaat om inflatie-indicatoren.

Verder is de agenda voor economische cijfers deze week volgens de analist niet zo spannend.

De valutamarkt vertoonde maandag weinig beweging. De euro/dollar stond maandag 0,1 procent hoger op 1,2136, na een stijging vorige week. Het Britse pond handelde ongewijzigd tegenover de euro evenals de dollar tegenover de yen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.