Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Chauffeurs Uber geen zelfstandigen goed nieuws voor Just Eat Takeaway

Update: Chauffeurs Uber geen zelfstandigen goed nieuws voor Just Eat Takeaway
19 feb 2021 om 12:14

Uber heeft van de Britse rechter het deksel op de neus gekregen ten aanzien van de juridische status van zijn bezorgers en dat kan volgens analisten gunstig uitpakken voor concurrent Just Eat Takeaway.

De chauffeurs van Uber zijn geen zelfstandigen, maar moeten worden beschouwd als werknemers, oordeelde het Britse Hooggerechtshof vrijdag. Dat betekent dat zij voortaan het minimumloon moeten verdienen en recht op vakantie hebben.

CEO Jitse Groen van Just Eat Takeaway reageerde op Twitter al op de uitspraak.

“En daar gaat het VK. Taxichauffeurs zijn geen zzp-ers. Afgelopen week oordeelden de Spaanse en Nederlandse rechter hetzelfde en dat betekent min of meer het einde van de platformeconomie”, aldus Groen.

Een analist zei tegen ABM Financial News in een reactie dat deze uitspraken “nog meer vraagtekens zetten bij de toekomst van het verdienmodel van logistieke spelers als Uber en Deliveroo,  aangezien de winstgevendheid van dit model beduidend lager is dan dat van de marktplaatsspelers als Just Eat Takeaway en DoorDash”.

Ook analist Nico Inberg van DeAandeelhouder.nl noemde de Britse uitspraak “heel goed nieuws” voor Just Eat Takeaway. Er ontstaat volgens Inberg nu in het VK “een soort gelijk speelveld”. De kosten voor personeel komen nu meer met elkaar in lijn te liggen, “en daardoor stijgen de kansen van Just Eat Takeaway om in Engeland te slagen significant”. 

Ook ING bestempelde het nieuws uit het VK als positief voor Just Eat Takeaway. “Het betekent dat de bezorgkosten voor concurrenten UberEat en Deliveroo stijgen in vergelijking tot Just Eat Takeaway, aangezien JET zijn bezorgers al in dienst heeft”, aldus analist Marc Hesselink. Aangezien UberEat en Deliveroo al verlieslatend zijn, zal dit hun concurrentiekracht nog verder onder druk zetten, denkt de analist.

Update: om reactie ING toe te voegen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.