Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 19 februari 2021 06:56

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 29 punten voor de Duitse DAX, een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40 en een fractionele stijging voor de Britse FTSE 100.

Donderdag sloten de aandelenmarkten in Europa lager.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zijn beleggers momenteel voorzichtig vanwege de oplopende Amerikaanse rentes. De tienjaarsrente in de VS steeg donderdag een procent naar 1,29 procent. De Duitse variant liep 7 procent op naar 0,69 procent negatief.

"Een opwaartse beweging van de rentes zal de speculatie aanwakkeren dat centrale banken de rentes mogelijk verhogen maar daar lijken ze voorlopig niet aan te willen denken", aldus Madden.

De marktanalist wees verder specifiek op de Londense beurs, die last had van een stijging van het Britse pond.

De Amerikaanse Federal Reserve liet in zijn notulen woensdagavond al doorschemeren dat het monetaire beleid zeer accommoderend blijft, terwijl de Europese Centrale Bank donderdag in zijn verslaglegging aangaf dat er nog jaren van stimulering nodig is om het inflatiedoel van 2 procent te bereiken.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari iets is verbeterd, naar 14,8 negatief, van 15,5 negatief in januari.

Bedrijfsnieuws

Barclays heeft in het vierde kwartaal minder winst behaald maar de 4,94 miljard Britse pond was wel meer dan verwacht. De Britse bank kondigde verder een aandeleninkoopprogramma aan van 700 miljoen pond. Het aandeel daalde ruim 4 procent.

Air France-KLM heeft door de coronacrisis een groot verlies geleden in het vierde kwartaal van 2020 en rekent ook op een uitdagend eerste kwartaal, met een lagere EBITDA ten opzichte van de laatste drie maanden van afgelopen jaar. De luchtvaarder is van plan om de capaciteit richting de zomer van dit jaar langzaam op te schroeven en mikt op een herstel in het tweede en derde kwartaal dankzij de uitrol van vaccins. Het aandeel sloot licht lager.

Carrefour behaalde een hogere winst ondanks een lagere omzet in 2020. De Franse supermarktketen maakte verder bekend extra te willen besparen en milt op een netto vrije kasstroom van ruim 1 miljard euro per jaar. Voor 2021 werd geen concrete outlook gegeven. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Nestlé had in 2020 last van negatieve wisselkoerseffecten waardoor de resultaten onder druk stonden. Het dividend werd licht verhoogd en voor dit jaar wordt een autonome omzetgroei van 5 procent verwacht, net als op de middellange termijn. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Airbus heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar weer winst geboekt, maar zag de omzet verder afkalven. De Europese fabrikant gaat voor dit jaar uit van een stabiele levering van toestellen, een aangepast EBIT van 2 miljard euro en een break even kasstroom voor transacties en voorfinancieringen. Het aandeel verloor bijna 3 procent.

Daimler heeft in 2020 een hogere nettowinst geboekt en stelt daarom een dividendverhoging voor van 1,35 euro per aandeel over 2020, hetgeen meer is dan de 0,90 euro per aandeel over 2019. Voor 2021 verwacht Daimler dat de omzet en EBIT "significant" boven het niveau van 2020 zullen uitkomen. De omzet in het lopende eerste kwartaal zal evenwel impact voelen van de tekorten in de halfgeleiderindustrie, zo waarschuwde de Duitse autobouwer. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Orange behaalde in het vierde kwartaal een lagere omzet en gaf geen nieuwe informatie over het bod op Orange Belgium. Over 2020 en 2021 wil het Franse telecombedrijf 0,70 euro aan dividend per aandeel uitkeren. In 2020 komt daar nog 0,20 euro per aandeel bovenop vanwege een belastingteruggave van 2,2 miljard euro. Het aandeel ging bijna 3 procent lager.

NN Group heeft onverwacht een hoger operationeel resultaat behaald in de tweede helft van 2020, geholpen door een beperkte impact van de coronacrisis. De markt reageerde teleurgesteld, ondanks een dividendverhoging en een aandeleninkoopprogramma. Het aandeel daalde meer dan 4 procent.

Klepierre heeft in 2020 lagere huurinkomsten geboekt als gevolg van de effecten van de coronacrisis. Voor 2021 voorziet het Franse vastgoedbedrijf een netto kasstroom van 1,90 euro per aandeel. Dat is minder dan in 2020. Het aandeel eindigde 3 procent lager.

Euro STOXX 50          3.681,04 (-0,5%)
STOXX Europe 600         412,70 (-0,8%)
DAX                   13.886,93,(-0,2%)
CAC 40                 5.728,33 (-0,7%)
FTSE 100               6.617,15 (-1,4%)
SMI                   10.717,71 (-0,9%)
AEX                      672,81 (-1,2%)
BEL 20                 3.777,43 (-1,6%)
FTSE MIB              22.921,83 (-1,1%)
IBEX 35                8.058,10 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag ook lager geëindigd.

Beleggers verwerkten een stijging van de steunaanvragen in de Verenigde Staten. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg vorige week met 13.000 naar een totaal van 861.000 aanvragen. De markt rekende op een afname tot 773.000 nieuwe steunaanvragen.

Daarnaast is er de angst dat aandelenwaarderingen onder druk komen te staan nu de rentes oplopen.

Toch blijven veel beleggers optimistisch over de outlook van aandelen, omdat men rekent op aanhoudende monetaire en nieuwe fiscale steun wat de economische groei en bedrijfswinsten ten goede komt in 2021. Daarnaast rekenen de markten op de heropening van sectoren die nu hard geraakt worden door de coronacrisis.

"Natuurlijk zijn er enkele verliezers", aldus macrostrateeg Bastien Drut van CPR Asset Management. "Sommige sectoren zullen meer profiteren dan de techsector als het gaat om stimuleringsmaatregelen en wat we zien qua stijgende rentes."

Techaandelen als Microsoft, Apple en Tesla verloren donderdag tot 1,5 procent.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in januari is gedaald met 6,0 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen juist hard steeg met 10,4 procent.

De Amerikaanse importprijzen zijn in januari harder dan verwacht gestegen. De importprijzen stegen met 1,4 procent. De verwachting was een stijging met 1 procent.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in februari gedaald, maar minder sterk dan verwacht. De zogeheten Philly Fed index daalde van 26,5 in januari tot 23,1 in februari. Economen hadden gerekend op 20,0 voor februari.

In het algemeen waren de macrodata gemengd, vond marktanalist David Madden van CMC Markets, waarbij vooral de Philly Fed index en de importprijzen de zorgen over een oplopende inflatie extra zullen voeden.

De olieprijs is donderdag gedaald. Op een settlement van 60,52 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent goedkoper.

De afgelopen dagen profiteerden de olie- en gasprijzen nog van het strenge winterweer in delen van de Verenigde Staten. Analisten van Rystad Energy schatten in dat de Amerikaanse productie daardoor momenteel 2 miljoen vaten per dag lager ligt.

De olieprijzen konden donderdag niet profiteren van een daling van de Amerikaanse olievoorraden. In de week eindigend op 12 februari daalden de voorraden ruwe olie met circa 7,3 miljoen vaten tot 461,8 miljoen vaten.  

Bedrijfsnieuws

Hormel Foods heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, terwijl de winst daalde. De omzet steeg van 2,38 miljard dollar naar 2,46 miljard dollar, terwijl de markt rekende op 2,37 miljard dollar. De winst per aandeel daalde van 0,45 dollar naar 0,41 dollar. Het aandeel steeg iets meer dan een procent.

Walmart heeft in het afgelopen kwartaal iets meer omzet en resultaat geboekt, maar stelde met zijn aangepaste winst per aandeel wel teleur. Het aandeel daalde meer dan 6 procent, ondanks een dividendverhoging en de aankondiging van een omvangrijk aandeleninkoopprogramma.

Marriott International eindigde 0,5 procent hoger, nadat de hotelketen over het afgelopen kwartaal een verlies rapporteerde en een tegenvallende omzet.

Het coronavirusvaccin van Pfizer en BioNTech blijkt bescherming te bieden tegen de variant die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, blijkt uit onderzoek. Pfizer daalde 0,9 procent, terwijl BioNTech 0,8 procent verloor.

Cloudcommunicatieplatform Twilio steeg bijna 8 procent naar 443,49 dollar na een koersdoelverhoging bij Piper Sandler naar 550 dollar.

S&P 500 index               3.913,97 (-0,4%)
Dow Jones index            31.493,34 (-0,4%)
Nasdaq Composite           13.865,36 (-0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld. De Japanse beurs noteert weer onder de 30.000 punten.

Nikkei 225             29.966,31 (-0,9%)
Shanghai Composite     3.680,34 (+0,1%)
Hang Seng             30.473,24 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,2093. Bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2091.

USD/JPY Yen   105,56
EUR/USD Euro  1,2093
EUR/JPY Yen   127,67

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - Januari (Jap)
01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (Jap)
08:00 Producentenprijzen - Januari (Dld)
08:00 Detailhandelsverkopen - Januari (VK)
08:45 Inflatie - Januari def. (Fra)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Allianz - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
07:00 Danone - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
07:00 Renault - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
13:00 Deere - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

Herstel euro in verschiet

maart 2, 2021

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASMI na goede cijfers

maart 2, 2021

Heineken geeft duur rondje | 2 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

 • 17:30

  TA van Edward Loef – Drie aandelen, erop of eronder?

 • 08:16

  Rentestijging zorgt voor paniek op aandelenmarkten

 • 17:34

  TA van Edward Loef – Even twitteren… Koersdoel bereikt

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
02 mrt 16:56 Redactie

De Beleggingstips van Nico Inberg

02 mrt 16:40 Nico Inberg

PostNL: Dividendkoningin

02 mrt 09:34 Bas Heijink

TA AEX: Dubbele ‘evening star’