Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs hoger gesloten

Olieprijs hoger gesloten
17 feb 2021 om 20:45

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, vanwege het wegvallen van de productie in de Amerikaanse staat Texas in verband met het extreme winterweer in de Verenigde Staten.

Ook de raffinaderijen zijn gesloten in Texas. Door de maatregelen daalt de Amerikaanse olieproductie met meer dan 2 miljoen vaten per dag, meldden analisten van Commerzbank. De productie van raffinaderijen wordt volgens de analisten nog zwaarder getroffen met een afname van maar liefst 3 miljoen vaten per dag.

De sluiting van raffinaderijen duwde WTI in contango, een situatie waarbij de prijs voor een futurecontract waarvan de levering meteen of binnenkort plaatsvindt, lager ligt dan de prijs voor een futurecontract met levering op een latere expiratiedatum. 

Het extreme winterweer heeft de rally in ruwe olie versneld, aangedreven door optimisme over de introductie van vaccins en dalende coronavirusgevallen, wat de verwachting voor een breder economisch herstel heeft gestimuleerd.

Productiebeperkingen van OPEC en haar bondgenoten, ook wel bekend als OPEC+, dragen tevens bij aan het positieve sentiment op de oliemarkt, versterkt door de eenzijdige beslissing van Saoedi-Arabië om de productie in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag te verminderen.

Een maartfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,8 procent, ofwel 1,09 dollar, hoger op 61,14 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.