Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: cijfers Galapagos ondergeschikt

Beursblik: cijfers Galapagos ondergeschikt
17 feb 2021 om 11:36

De jaarcijfers van Galapagos over 2020 zullen na het recente stopzetten van een behandeling tegen longfibrose ondergeschikt zijn, nu beleggers en analisten vooral wachten op nieuws rond de MANTA-veiligheidsstudies van filgotinib en het Toledo-programma.

Kijkend naar 2020 was dat een rampjaar voor het Belgisch-Nederlandse bedrijf vanwege het mislukken van de lancering van filgotinib als reumamiddel in de Verenigde Staten en het stopzetten van een studie met een potentieel artrosemiddel.

Cijfermatig rekenen analisten van Barclays op een stevig verlies, nadat in 2019 nog winst werd behaald, toen onder meer vanwege de R&D-deal met Gilead.

De analisten van de Britse bank zijn met een verlies van 4,65 euro per aandeel negatiever dan de consensus, die rekening houdt met een verlies van 3,88 euro per aandeel.

Degroof Petercam houdt rekening met een verlies per aandeel van 5,16 euro en een meer dan gehalveerde omzet van ruim 432 miljoen euro, tegenover bijna 896 miljoen euro een jaar eerder.

De kaspositie stond ultimo september op ruim 5,3 miljard euro en zal volgens analisten van Degroof Petercam verder zijn gedaald tot net onder de 5 miljard euro.

Galapagos rekent voor 2020 op een cashburn van 490 miljoen tot 520 miljoen euro.

Outlook

Volgens analist Peter Welford van Jefferies zijn de MANTA-veiligheidsstudies nu cruciaal voor de toekomst van ontstekingsremmer filgotinib in de VS als behandeling tegen chronische darmontstekingen nadat de lancering van filgotinib als reumamiddel in Amerika vorig jaar niet van de grond kwam.

“De marktaanvraag voor colitis ulcerosa in de VS hangt af van de MANTA veiligheidsdata die in de eerste helft van 2021 verschijnen”, aldus de analist. De daadwerkelijke goedkeuring zou dan in 2022 kunnen volgen en de lancering in 2023. Jefferies berekent dat Galapagos en samenwerkingspartner Gilead een piekomzet met filgotinib kunnen behalen van 1,6 miljard dollar wereldwijd, voornamelijk als het middel wordt ingezet tegen chronische darmziekten.

Ook analisten van Barclays wachten op de MANTA-data die in de komende maanden moeten verschijnen en kijken daarnaast uit naar nieuwe onderzoeksdata van het Toledo-programma.

Deze pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften is zeer belangrijk voor Galapagos, na de problemen met filgotinib tegen reuma in de VS en het stopzetten van de studies met ziritaxestat tegen longfibrose.

“Als ‘Toledo’ faalt, dan twijfel ik of Galapagos nog bestaansrecht heeft als zelfstandig bedrijf. Dan is het in ieder geval niet meer aan mij om te bedenken hoe het verder moet”, zei CEO Onno van de Stolpe recent tegen NRC.

Ook de analisten van Degroof Petercam richten zich op de MANTA-data en kijken verder naar de eventuele goedkeuring van filgotinib als behandeling tegen colitis ulcerosa en de marktaanvraag hiervoor in Japan.

Galapagos opent donderdagavond na het slot van Wall Street de boeken. Het aandeel steeg woensdag 1,7 procent tot 70,14 euro. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.