Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen hoger

Europese beurzen openen hoger
15 feb 2021 om 06:50

De Europese beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet, terwijl de Chinese beurzen en Wall Street vandaag gesloten zijn.

IG voorziet een openingswinst van 100 punten voor de Duitse DAX, een plus van 35 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 48 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd.

Het sentiment blijft positief omdat beleggers rekenen op monetaire steun. Ook de verwachte benoeming van voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, stemt de markt tevreden, omdat hij wordt gezien als de aangewezen persoon om Italië uit de coronacrisis te leiden.

Dit vertrouwen was ook terug te zien op de obligatiemarkten. Daar daalde de spread tussen de Duitse en Italiaanse tienjaarsrente vrijdag tot het laagste niveau in zes jaar.

Volgende week wacht Draghi een vertrouwensstemming in het Italiaanse parlement en zal hij een lijst van beoogde ministers voorleggen aan president Sergio Mattarella.

Op macro-economisch vlak was het vrij rustig. De Britse economie liet in het vierde kwartaal een groei zien van 1,0 procent, aanzienlijk minder dan over het derde kwartaal, maar wel beter dan de verwachte groei van 0,6 procent. Over heel 2020 kromp de economie in het VK bijna 10 procent, een historisch dieptepunt.

“Hoewel de Britse economie het jaar nog op een relatief positieve manier is geëindigd, heeft de Bank of England al gewaarschuwd dat de economie in het eerste kwartaal zo’n 4 procent zal krimpen”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Bedrijfsnieuws

ING heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer nettowinst dan verwacht geboekt, terwijl de nettorentebaten in lijn met de verwachtingen uitkwamen. De stroppenpot bleek minder te hoeven gevuld dan gevreesd. De bank wil een dividend uitkeren van 0,12 euro per aandeel en dat komt overeen met de aanbeveling van de Europese Centrale Bank. Als de ECB meer ruimte geeft dan wil ING einde van dit jaar nog een inhaalslag maken. Het aandeel won 6,7 procent.

L’Oreal wist in de tweede helft van 2020 te herstellen, met een vergelijkbare groei van bijna 5 procent in het vierde kwartaal, maar behaalde over heel het jaar wel een lagere winst en omzet als gevolg van de coronapandemie. Het aandeel steeg 3 procent.

Sanofi heeft vrijdag een officieel bod uitgebracht op alle uitstaande aandelen Kiadis Pharma. Sanofi betaalt 308 miljoen euro, of 5,45 euro per aandeel in contanten. Dit is een premie van 272 procent ten opzichte van de slotkoers op 30 oktober 2020, de dag voorafgaand aan de aankondiging van het bod. Het aandeel Sanofi steeg 0,5 procent.

Euro STOXX 50          3.695,61 (+0,7%)
STOXX Europe 600         414,00 (+0,6%)
DAX                   14.049,89 (+0,1%)
CAC 40                 5.703,67 (+0,6%)
FTSE 100               6.589,79 (+0,9%)
SMI                   10.880,37 (+0,3%)
AEX                      676,83 (+1,9%)
BEL 20                 3.819,93 (+0,6%)
FTSE MIB              23.410,60 (+0,4%)
IBEX 35                8.055,00 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street is maandag gesloten vanwege President’s Day. De futures handelen vanochtend wel in het groen.

De Amerikaanse beurzen hebben vrijdag hun records aangescherpt, na een rustige dag. De beurzen in New York trokken een eindsprint met een lang weekend in het vooruitzicht.

“Er is een groot debat gaande over waarderingen”, volgens hoofd beleggingen Jase Auby van pensioenfonds Teacher Retirement System of Texas. Rekening houdend met de huidige lage rentes lijken Amerikaanse aandelen volgens hem juist ondergewaardeerd. “Ik neig naar optimisme”, voegde hij toe. Volgens hem hebben aandelen meer speelruimte zoland de rentes laag blijven.

Wel zijn er de zorgen over de nog steeds hoge aantallen coronabesmettingen, nieuwe varianten van het virus en de moeilijkheden die veel landen ondervinden bij het op gang krijgen van de vaccinatieprogramma’s.

“Op korte termijn blijft onduidelijk wanneer lockdowns zullen eindigen en of consumenten zich zullen haasten om hun opgespaarde geld uit te geven aan reizen en ontspanning wanneer dat weer kan”, zei marktanalist Willem Sels van HSBC Private Banking and Wealth Management.

De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen benadrukte vrijdag opnieuw de noodzaak van meer fiscale steun. Dit deed zij tijdens een virtuele G7-bijeenkomst.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, in februari verder is gedaald.

Marktanalist David Madden van CMC wees erop dat het economisch herstel in de VS tot nog toe veel groter is dan in Europa.

De olieprijs kroop vrijdag richting de 60 dollar. Op een settlement van 59,47 dollar, werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 2,1 procent duurder. Op weekbasis steeg de olieprijs 5 procent. De olieprijs staat nu op het hoogste niveau in ruim een jaar.

De olieprijs steeg nadat persbureau Reuters berichtte dat Houthi-rebellen uit Jemen een drone aanval zouden hebben uitgevoerd op het internationale vliegveld van Saoedi-Arabië. Die berichten zijn door Riyad niet bevestigd.

Bedrijfsnieuws
 
Disney sloot 1,8 procent lager, nadat het Amerikaanse entertainmentconcern donderdagavond over het afgelopen kwartaal tegen de verwachting in winst rapporteerde, ondanks de impact van de coronapandemie.

Chevron steeg 0,6 procent, nadat S&P Global Ratings de kredietwaardigheid verlaagde van AA naar AA-, maar met stabiele vooruitzichten.

Cloudflare ging bijna 6 procent lager, hoewel de cyberbeveiliger donderdagavond beter dan verwachte resultaten rapporteerde. Ook de outlook overtrof de verwachtingen.

Expedia daalde ruim 2 procent. Het online-reisbureau publiceerde donderdag nabeurs resultaten die de aanhoudende effecten van het coronavirus op de pandemie lieten zien. De bruto boekingen en de omzet daalden in het vierde kwartaal met 67 procent.  

Moderna en de Amerikaanse overheid hebben een akkoord bereikt over de levering van nog eens 100 miljoen doses van zijn coronavaccin. Canada bestelde 4 miljoen doses extra. Het aandeel steeg 0,2 procent.

GameStop steeg 2,4 procent. In de VS is een onderzoek gestart naar marktmanipulatie of andere vormen van frauduleus handelen bij de enorme koersbewegingen in GameStop, maar bijvoorbeeld ook AMC Entertainment.

Dating-app Bumble beleefde donderdag een prima beursdebuut. Bij een slot van 70,31 dollar steeg het aandeel uiteindelijk 63,5 procent. Vrijdag kwam daar nog eens 7 procent bij.

S&P 500 index               3.916,38 (+0,2%)
Dow Jones index            31.430,70 (-0,02%)
Nasdaq Composite           14.025,77 (+0,4%)

AZIE

De Japanse beurs toont maandag een stevige plus.

Nikkei 225             30.009,86 (+1,7%)
Shanghai Composite     Gesloten
Hang Seng              Gesloten

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,2139. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,2118.

USD/JPY Yen   105,05
EUR/USD Euro  1,2139
EUR/JPY Yen   127,51

MACRO-AGENDA:
MAANDAG 15 FEBRUARI 2021
00:00 Chinese markten gesloten
00:00 Beurs Hongkong gesloten
15:30 Wall Street gesloten
00:50 Economische groei – Vierde kwartaal vlpg. (Jap)
06:30 Industriële productie – December def. (Jap)
11:00 Handelsbalans – December (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
– Geen agendapunten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NN Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.