Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger het weekend in

Europese beurzen hoger het weekend in
12 feb 2021 om 18:45

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent hoger op 414,00 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden plus zien van 0,1 procent op 14.049,89 punten. De Franse CAC 40 eindigde 0,6 hoger bij een stand van 5.703,67 punten. De Britse FTSE steeg 0,9 procent naar 6.589,79 punten.

Het sentiment blijft positief omdat beleggers rekenen op monetaire steun. Ook de verwachte benoeming van voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, stemt de markt tevreden, omdat hij wordt gezien als de aangewezen persoon om Italië uit de cotronacrisis te leiden.

Dit vertrouwen was ook terug te zien op de obligatiemarkten. Daar daalde de spread tussen de Duitse en Italiaanse tienjaarsrente vrijdag tot het laagste niveau in zes jaar.

Volgende week wacht Draghi een vertrouwensstemming in het Italiaanse parlement en zal hij een lijst van beoogde ministers voorleggen aan president Sergio Mattarella.

Op macro-economisch vlak was het vrij rustig. De Britse economie liet in het vierde kwartaal een groei zien van 1,0 procent, aanzienlijk minder dan over het derde kwartaal, maar wel beter dan de verwachte groei van 0,6 procent. Over heel 2020 kromp de economie in het VK bijna 10 procent, een historisch dieptepunt.

“Hoewel de Britse economie het jaar nog op een relatief positieve manier is geëindigd, heeft de Bank of England al gewaarschuwd dat de economie in het eerste kwartaal zo’n 4 procent zal krimpen”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

De euro/dollar noteerde op 1,2122. Olie werd een procent duurder op bijna 59 dollar.

Bedrijfsnieuws

ING heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer nettowinst dan verwacht geboekt, terwijl de nettorentebaten in lijn met de verwachtingen uitkwamen. De stroppenpot bleek minder te hoeven gevuld dan gevreesd. De bank wil een dividend uitkeren van 0,12 euro per aandeel en dat komt overeen met de aanbeveling van de Europese Centrale Bank. Als de ECB meer ruimte geeft dan wil ING einde van dit jaar nog een inhaalslag maken. Het aandeel won 6,7 procent.

L’Oreal wist in de tweede helft van 2020 te herstellen, met een vergelijkbare groei van bijna 5 procent in het vierde kwartaal, maar behaalde over heel het jaar wel een lagere winst en omzet als gevolg van de coronapandemie. Het aandeel steeg 3 procent.

Sanofi heeft vrijdag een officieel bod uitgebracht op alle uitstaande aandelen Kiadis Pharma. Sanofi betaalt 308 miljoen euro, of 5,45 euro per aandeel in contanten. Dit is een premie van 272 procent ten opzichte van de slotkoers op 30 oktober 2020, de dag voorafgaand aan de aankondiging van het bod. Het aandeel Sanofi steeg 0,5 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend licht hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.