Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit hoger na stroom aan cijfers

AEX sluit hoger na stroom aan cijfers
11 feb 2021 om 17:54

De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten, nadat een flink aantal bedrijven de boeken opende.
 
De AEX index steeg 1,1 procent tot 664,34 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

In heel Europa zagen de beurzen zich donderdag gesteund door solide bedrijfsresulaten en de zalvende woorden van voorzitter Jerome Powell van de Fededal Reserve. Woensdagavond zei Powell dat de centrale bank de Amerikaanse economie zal blijven ondersteunen in de vorm van lage rentes en forse aankopen van activa. Hij zei tevens er alles aan te doen om de Amerikanen terug aan het werk te krijgen.

Het waren de bedrijfsresultaten die donderdag echter de meeste aandacht trokken, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital, waarbij Unibail-Rodamco-Westfield duidelijk teleurstelde, de strategie-update van Royal Dutch Shell weinig indruk maakte, Galapagos bleef dalen en ArcelorMittal positief verraste. “De techaandelen trekken nog steeds de kar”, zag Schutte. “De beurzen noteren op hoge niveaus, waarbij goede cijfers minder lijken te worden beloond en de uitschieters van vorig jaar de opwaartse trend voortzetten”, concludeerde de beleggingsadviseur.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in januari in een hoger tempo zijn gestegen. Afgelopen maand steeg het prijspeil met 1,6 procent op jaarbasis.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 19.000 aanvragen naar 793.000 stuks. Daarbij werd het cijfer van een week eerder wel met 33.000 aanvragen opwaarts bijgesteld.

De euro/dollar noteerde op 1,2128. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2120 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2116 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 0,3 procent lager. Het internationaal energie-agentschap dat de olievraag in 2021 naar verwachting met 5,4 miljoen vaten per dag zal toenemen, waarmee circa 60 procent van het volumeverlies tijdens de coronapandemie wordt hersteld. Oliekartel OPEC zei in zijn maandrapport een minder grote stijging van de vraag naar olie in 2021 te verwachten.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 5,7 procent, na een serie koersdoelverhogingen volgend op de kwartaalupdate van woensdag.

Aegon won 3,0 procent. De resultaten die Aegon presenteerde, vielen mee. KBC Securities deelde al een koersdoelverhoging uit.

ArcelorMittal daalde 2,3 procent na cijfers, die volgens JPMorgan Cazenove desondanks op alle punten erg sterk waren. ING noemde de Nafta-resultaten wel een tegenvaller.

De duimen gingen ook omlaag voor de cijfers van Unibail-Westfield-Rodamco. Het vastgoedfonds daalde 13,0 procent. De cijfers bevatten geen positief nieuws, zo oordeelde Morgan Stanley. Het tempo van desinvesteren gaat langzamer dan voorheen werd aangegeven, terwijl de waarde van het vastgoed sneller daalt, constateerde de zakenbank. Beleggers hoeven de komende jaren niet op dividend te rekenen.

De kleinere vastgoedfondsen op Beursplein 5 stonden eveneens onder druk. Eurocommercial Properties en Wereldhave verloren 0,6 en 3,0 procent.

Royal Dutch Shell leverde circa 2,5 procent in na een strategie-update. De energiereus wil vol inzetten op het terugdringen van CO2-uitstoot en beloofde het progressieve dividendbeleid te handhaven.

Ook Galapagos zat wederom in de hoek waar de klappen vielen. Het aandeel daalde nog eens 2,9 procent, na het slechte nieuws over een beëindiging van een studie op woensdag. Na dit bericht besloten de analisten en masse om hun koersdoelen te verlagen. Voor de camera van ABM Financial News zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen dat het vroegtijdig stopzetten van de Isabela Fase 3 studies voor een potentiële behandeling tegen longfibrose een flinke schok is.

In de Midkap reageerden beleggers negatief op cijfers van SBM Offshore, die toch conform verwachting leken. Het aandeel daalde 2,4 procent. Voor dit jaar rekent de oliedienstverlener op een omzet van circa 2,6 miljard dollar en een onderliggende EBITDA van 900 miljoen dollar, dat is wat aan de voorzichtige kant, vindt Degroof Petercam, dat de cijfers verder solide noemde.

Besi was met een winst van 5,4 procent de sterkste stijger, gevolgd door NSI, dat 2,4 procent won na een strategie update. Intertust steeg 2,2 procent. Vrijdag opent Intertrust de boeken.

Fagron verloor na weinig verrassende cijfers 2,7 procent. Degroof Petercam was niet verrast door de koersdruk en wees op de goede prestaties van het aandeel sinds begin december. Besi won juist 4,8 procent.

Bij de smallcaps ging Vivoryon aan kop. Het aandeel steeg 11,9 procent.

Op lokaal niveau won HAL 5,6 procent. De investeerder overweegt een beursgang van Coolblue. De webwinkel meldde eerder deze week nog inmiddels 2 miljard euro omzet te realiseren. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.915,45 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Cisco Systems

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.