Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aegon boekt beperkt halfjaarverlies

Aegon boekt beperkt halfjaarverlies
11 feb 2021 om 08:03

Aegon heeft in het tweede halfjaar een beperkt verlies geboekt, door negatieve herwaarderingen, maar de onderliggende winst steeg, mede dankzij de stijgende aandelenmarkten en een beperkte impact van de coronacrisis. Dat maakt de verzekeraar donderdag voorbeurs bekend.

Het nettoverlies was 147 miljoen euro, nadat een jaar eerder er nog 908 miljoen euro winst te verdelen was. Analisten verwachtten 330 miljoen euro verlies.

De onderliggende winst voor belastingen steeg van 963 miljoen naar 1,029 miljard euro. Vooraf werd gerekend op een daling 796 miljoen euro. De stijging was te danken aan de stijgende aandelenkoersen, waar de vermogensbeheerders en het Amerikaanse bedrijf van profiteerden, en aan kostenbesparingen.

De invloed van de coronapandemie op de resultaten was beheersbaar, omdat ongunstiger sterftecijfers in grote lijnen werden gecompenseerd door gunstige effecten in de portefeuille met langlopende zorgverzekeringen in de VS.

Aegon wist de relevante kostenbasis in 2020 met meer dan 75 miljoen euro te verlagen en “we liggen op schema om aan het einde van 2021 de helft te realiseren van onze voorgenomen kostenreductie van 400 miljoen euro per eind 2023”, zei CEO Lard Friese donderdag.

De solvabiliteit steeg van 193 procent na het derde kwartaal tot 196 procent met hulp van de verkoop van het Pyramid-kantoor van Transamerica. Dit was conform de verwachting van analisten.

Het slotdividend wordt 0,06 euro, net als in het eerste halfjaar, wat het totale dividend op 0,12 euro brengt voor 2020. Dit moet over drie jaar weer herstellen tot circa 0,25 euro, heeft Aegon beloofd.

Het aandeel daalde vorig jaar 20 procent, wat aanzienlijk slechter was dan de rest van de sector, wat volgens ING te maken heeft met de herijking van het dividend, terwijl Aegon reorganiseert onder de nieuwe topman Lard Friese. Sinds dit jaar is het aandeel weer 10 procent gestegen, beter dan de rest van de Europese verzekeraars, dankzij de stijging van de rente op tienjarige Amerikaanse obligaties tot boven 1 procent, waar Aegon sterker dan veel andere Europese sectorgenoten van profiteert.

“We zijn 2021 sterk begonnen, maar we zijn ons bewust van het feit dat er nog veel moet worden gedaan om onze operationele prestaties verder te verbeteren”, zei Friese nog.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aegon

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.