Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten overwegend hoger

Europese beurzen sluiten overwegend hoger
4 feb 2021 om 18:30

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,6 procent bij een slot van 409,54 punten, de Duitse DAX steeg 0,9 procent tot 14.060,29 punten en de Franse CAC 40 won 0,8 procent bij een slotstand van 5.608,54 punten. De Britse FTSE 100 verloor 0,1 procent tot 6.503,72 punten door de sterke stijging van het Britse pond.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets waren beleggers donderdag optimistisch gestemd over de kans op een nieuw coronasteunpakket in de Verenigde Staten.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in december met 2,0 procent zijn gestegen op maandbasis. Dat was beter dan verwacht.

Veel aandacht ging uit naar het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank liet de rente en zijn opkoopprogramma donderdag ongewijzigd. Dat was over het algemeen ook verwacht, want vooraf speculeerden marktkenners meer over de uitspraken die de BoE zou doen over negatieve rentes. De centrale bank liet donderdag weten dat men toezichthouders heeft gevraagd te zorgen dat banken voorbereid zijn op een eventuele negatieve rente.

De BoE benadrukte dat het verzoek niet moet gezien worden als een signaal dat een rente onder nul aanstaande is, of op enig moment moet worden verwacht.

In een nieuwe economische vooruitblik sprak de centrale bank de verwachting uit dat de Britse economie dit jaar met 5 procent groeit. In november rekende de centrale bank nog op een groei van 7,25 procent. Een nieuwe lockdown tegen het coronavirus zal de groei in de eerste maanden van het jaar drukken, maar de uitrol van vaccinaties zou de economie in staat moeten stellen om later in het jaar te herstellen, aldus de BoE.

“In de komende zes maanden staan negatieve rentes niet op de agenda”, concludeerde valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. Dat het Britse pond donderdag flink omhoog schoot is volgens haar te verklaren door het feit dat “markten negatieve rentetarieven in het grootse deel van 2021 na de verklaring van de BoE niet inprijzen.” De Britse munt noteerde rond het Europese slot 0,7 procent hoger ten opzichte van de euro op 0,8764.

De euro/dollar noteerde op 1,1975. Olie werd iets duurder.
 
Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell maakte in het vierde kwartaal verlies en de resultaten waren onder de verwachting. Analisten waren wel positief over de dividenduitkering en kijken uit naar de beleggersdag volgende week. Het aandeel verloor 2 procent in Londen.

Deutsche Bank heeft in het vierde kwartaal onverwacht 189 miljoen euro winst gemaakt, terwijl de inkomsten op jaarbasis licht stegen. Analisten van Citigroup denken wel dat de kredietverliezen in 2021 nog hoog zullen zijn en twijfelen over de haalbaarheid van de doelstellingen in 2022. Het aandeel sloot donderdag licht lager.

Unilever boekte in het vierde kwartaal van 2020 een onderliggende groei die conform de verwachtingen van analisten was. De marges vielen echter tegen. Het aandeel daalde in Londen ruim 6 procent.

De resultaten van Infineon zijn in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar flink aangetrokken. Voor het lopende tweede kwartaal mikt Infineon op een omzet van 2,5 miljard tot 2,8 miljard euro. Het aandeel daalde ruim een half procent.

De omzet van Nokia stond in het vierde kwartaal van dit jaar onder druk maar de margeverwachting voor heel 2021 werd wel gehandhaafd. Het aandeel daalde ruim 2 procent.

Op de Duitse beurs keek men verder naar de introductie van Auto1 Group. Het autoplatform sloot de eerste handelsdag rond 53,00 euro. Het aandeel ging voor 38,00 euro naar de Duitse beurs.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.