Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street in de lift

Wall Street in de lift
2 feb 2021 om 20:44

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag fors hoger, in aanloop naar kwartaalcijfers van Amazon.com en Google-moederbedrijf Alphabet. Motorfietsenmaker Harley-Davidson ging hard onderuit.

De S&P 500 index steeg 1,9 procent. Ook de Dow Jones index en Nasdaq stegen bijna 2 procent.

Voor de vijfde dag op rij ging een groepje aandelen die het middelpunt is van een hype op social media het tegenovergestelde van de rest van de markt. GameStop ging voorop met een koersdaling van meer dan 55 procent. Het aandeel lijkt hard op weg de enorme koerswinsten van de voorgaande dagen weer geheel in te leveren. 

De zilverprijs viel ook terug na de sterke stijging van maandag, toen online-beleggers hun ogen hadden laten vallen op de markt voor edelmetalen en de zilverprijs opjoegen met de sterkste stijging in meer dan tien jaar. Dinsdag ging er weer 9 procent van de zilverfuture af.

De rest van de markt lijkt juist te stabiliseren. Beleggers zullen de kwartaalrapporten van Amazon.com en Alphabet nabeurs doorspitten. De grote techbedrijven hebben hun waardestijging dit jaar doorgexet, met een koerswinst voor de Nasdaq technologie-index van 5 procent dit jaar. 

Ook niet onbelangrijk voor beleggers zijn de ontwikkelingen rond een nieuw coronastimuleringspakket in de VS. President Joe Biden had maandag een ontmoeting met een aantal Republikeinen in de hoop tot een deal te komen waar heel het Congres achter staat. “Er is nog hoop dat er iets met steun van beide partijen uit kan komen”, zei Hani Redha van PineBridge Investments.

De euro/dollar noteerde  lager op 1,2019. Olie werd ruim 2 procent duurder.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag in de VS aandacht voor een inkoopmanagersindex voor de regio New York, die een fors minder sterke groei liet zien in januari dan in december.

Bedrijfsnieuws

Onder meer ExxonMobil, Harley-Davidson, ManpowerGroup, UPS en Pfizer openden vanmiddag de boeken. Vanavond nabeurs volgen de internetreuzen Alphabet en Amazon.

ExxonMobil deed in het vierde kwartaal een afschrijving van ruim 20 miljard dollar en onder de streep resteerde eenzelfde verlies. Op aangepast niveau was de minimale winst van 0,03 dollar per aandeel echter beter dan verwacht. Exxon denkt in 2021 de investeringen en dividend uitkering te kunnen handhaven. Het aandeel won 2 procent.

Pfizer verhoogde zijn winstverwachting voor 2021, hoewel de winst in het vierde kwartaal tegenviel, met 0,42 dollar op aangepast niveau, tegen 0,50 dollar die analisten hadden verwacht. De omzet kwam wel hoger uit dan voorspeld. In 2021 denkt de farmareus zo’n 15 miljard dollar te verdienen met zijn coronavaccin. Het aandeel daalde 2 procent.

Harley-Davidson heeft in het vierde kwartaal, net als in heel 2020 veel last van de coronacrisis gehad. Met name de omzet uit de motorverkoop viel tegen. Ook draaide Harley-Davidson onverwacht verlies. Op aangepaste basis kwam het verlies op 0,44 dollar per aandeel uit, waar analisten een winst van 0,21 dollar per aandeel voorspelden. Het andeel verloor 18 procent in waarde.

UPS behaalde in de laatste drie maanden van het jaar een hogere omzet van bijna 25 miljard dollar. Dat was ook meer dan verwacht. De aangepaste winst van 2,66 dollar per aandeel was ook beter dan de 2,14 dollar die analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden en bovendien hoger dan een jaar eerder. Onder de streep liep het verlies wel op. UPS steeds 1,6 procent.

Alibaba meldde een winststijging van 21 procent over het afgelopen kwartaal, tot 22,03 Chinese yuan per aandeel, wat meer was dan verwacht. De omzet kwam 37 procent hoger uit op 221 miljard yuan, door meer gebruikers op het platform. Verder meldde Alibaba te werken an “een herstelplan” om alsnog goedkeuring te krijgen voor de beursgang van Ant. De koers daalde 3 procent.
 
ManpowerGroup zag de omzet licht dalen in het afgelopen kwartaal. Het aandeel daalde 3 procent.

Bij Sysco daalde de omzet 23 procent. Het aandeel steeg toch 2 procent. 

Tesla haalt 135.000 Model S en X voertuigen terug vanwege problemen met het touch screen, nadat de National Highway Traffic Safety Administration hier vorige maand al om vroeg. Het aandeel steeg 4 procent.

CureVac heeft 450 miljoen dollar opgehaald met de uitgifte van 5 miljoen aandelen voor 90 dollar per stuk. Het aandeel van de Duitse producent van een coronavaccin steeg 5 procent.

Robinhood heeft nog eens 2,4 miljard dollar opgehaald via aandeelhouders, nadat investeerders voor het weekend ook al 1 miljard dollar in de online broker pompten ter ondersteuning van de activiteiten. De 3,4 miljard dollar in totaal is meer dan het bedrijf in de acht jaar sinds zijn lancering ophaalde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.