Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 januari 2021 19:46

Wall Street koerst hoger

Wall Street koerste donderdag flink hoger, met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 index steeg 2,0 procent, de Dow Jones index won 1,9 procent en de Nasdaq ging 1,6 procent hoger.

Na een sterke start van het jaar is het marktsentiment volatieler geworden, niet in de laatste plaats door de volatiele bewegingen in aandelen als GameStop en AMC Entertainment, die door particuliere beleggers worden opgekocht om de aandelenkoers op te drijven.

Dit dwingt shorters om tegen hoge koersen en met grote verliezen hun posities af te dekken. Enkele groter brokers, waaronder TD Ameritrade, Robinhood en Interactive Brokers hebben inmiddels restricties ingevoerd op shortaandelen als GameStop en AMC. 

Marktanalist David Madden van CMC Markets bespeurde daarom een 'cut and run'-mentaliteit onder handelaren. Verder wees de marktvorser op het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdagavond, waarin de centrale bank benadrukte dat het een zeer accommoderend monetair beleid blijft voeren.

Op macro-economisch vlak was er donderdag onder meer aandacht voor Amerikaanse BBP-cijfers over het vierde kwartaal. In de laatste drie maanden van 2020 groeide de VS met 4,0 procent en dit was iets minder dan voorzien. Over heel 2020 was sprake van een krimp met 3,5 procent, iets dat sinds 1946 niet meer voorkwam.

Verder daalde het aantal nieuwe aanvragen voor een uitkering in de VS afgelopen week met 67.000 tot 847.000 stuks. Economen rekenden op een aantal van 875.000 nieuwe aanvragen.

"Per saldo waren de economische data in lijn of zelfs beter dan verwacht, waarbij met name het werkloosheidscijfer bemoedigend was in aanloop naar de banenrapporten van volgende week, zeker gezien de huidige staat van de economie en de lockdowns", aldus marktstrateeg Colin Cieszynski van SIAWealth.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,2132. Olie werd een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Een grote aandeelhouder in GameStop heeft zijn gehele belang in de retailer van computerspellen verkocht. Dit meldde het bedrijf donderdag in een SEC-registratie. Het Zuid-Koreaanse MUST Asset Management had in maart 2020 nog circa 4,7 procent van de uitstaande aandelen GameStop in handen, blijkt uit de meest recente data van FactSet.

Deze 3,3 miljoen aandelen zouden op dat moment zo'n 14 miljoen dollar waard zijn, op basis van de slotkoers van ruim 4,00 dollar per GameStop aandeel destijds.

Met een slotkoers van ruim 347 dollar woensdag zou het belang van MUST nu ruim een miljard dollar waard zijn. Aandelen GameStop daalden donderdag bijna 34 procent.

Apple boekte het afgelopen kwartaal een 29 procent hogere winst van 29 miljard dollar op een recordomzet van 111,4 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 1,68 dollar. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 1,42 dollar winst per aandeel op een omzet van 103,3 miljard dollar. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Facebook heeft in het vierde kwartaal fors meer omzet en winst geboekt, maar dempte de vreugde bij beleggers door te waarschuwen voor tegenwind in 2021, onder andere door aanpassingen op het platform van Apple, die het moeilijker maken om gerichte advertenties te verkopen. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Tesla heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer omzet behaald dan verwacht, maar de winstgevendheid bleef achter op de analistenconsensus. Tesla verwacht in de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal afgeleverde auto's van 50 procent te kunnen realiseren. Het aandeel daalde 3,0 procent. 

Dow Inc heeft in het vierde kwartaal van 2020 de omzet weer zien stijgen, terwijl de aangepaste winst per aandeel van 0,81 dollar beter was dan de 0,67 dollar per aandeel die analisten voorzagen. Het aandeel daalde 0,2 procent.

De resultaten van McDonald's stonden in 2020 onder druk  als gevolg van de coronacrisis, maar de trends toonden in het vierde kwartaal wel een verbetering. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Comcast heeft in het vierde kwartaal van 2020 minder omzet geboekt dan een jaar eerder, maar de winst liep op, terwijl American Airlines beter dan verwacht presteerde. Comcast steeg 7,5 procent en American Airlines zelfs 8,5 procent.

Mastercard wist een winst- en omzetdaling in het vierde kwartaal te beperken, geholpen door aantrekkende betaalvolumes, ondanks de aanhoudende corona-impact. Het aandeel won 3,3 procent.

Sherwin-Williams heeft in de laatste maanden van 2020 beter dan verwacht gepresteerd waardoor de outlook voor heel het jaar duidelijk werd overtroffen. Het aandeel daalde 1,6 procent.

Nucor heeft in de laatste maanden van 2020 sterker gepresteerd dan verwacht en voor het eerste kwartaal verwacht het bedrijf dat de winst "aanzienlijk" hoger uitvalt dan in het vierde kwartaal van 2020. Het aandeel verloor 3,3 procent.

De Europese Commissie is een mededingingsonderzoek gestart naar de gedragingen van de Amerikaanse koekjesfabrikant Mondelez. Het aandeel steeg toch 1,7 procent.

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:38

  TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium

12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden