Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX herstelt en sluit hoger

AEX herstelt en sluit hoger
28 jan 2021 om 18:00

De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, herstellend van de forse verliezen eerder op de dag, nadat particuliere beleggers werden beperkt in de mogelijkheid om prijzen op te drijven bij bedrijven waar professionele beleggers grootschalig op een koersdaling speculeren.

De AEX eindigde met een winst van 0,2 procent op 649,00 punten. De Midkap-index steeg 1 procent maar de Smallcaps verloren terrein.

De zogenaamde shortsqueeze-aanvallen door gezamenlijk opererende particuliere belegers, via populaire beleggingsapps zoals Robinhood, waren ook donderdag het overheersende thema op de beurs, nadat dit verschijnsel woensdag een nieuw hoogtepunt bereikte, zei chief investment officer Lukas Daalder van BlackRock Nederland.

Hoewel zulke kleine aandelen normaal gesproken niet van invloed zijn op de bredere markt, gebeurde dit toch na berichten dat door shortsqueezes getroffen hedgefondsen posities niet alleen shortposities, maar ook long-posities in andere aandelen moesten afbouwen.

Deze verkoopdruk bij sommige hedgefunds droeg bij aan het verslechterende sentiment op de aandelenmarkt, volgens Daalder. Er waren volgens hem overigens ook voldoende andere indicatoren dat de markt wat “overenthousiast” geworden was.

Daalder wees op een index van Goldman Sachs, die laat zien dat de koersen van een groep technologiebedrijven die verlies maken, met 400 procent zijn gestegen. Dat doet denken aan de dotcombubbel uit 2000, “toen verlies maken als iets goeds werd gezien”, aldus Daalder.

In de middag beperkten verschillende brokers de handel in opvallende shortsqueeze-aandelen zoals GameStop, AMC Entertainment en Blackberry. Beleggers konden niet meer bijkopen, lichtte Daalder toe. Interactive Brokers, Robinhood en TD Ameritrade kwamen in actie en de koersen van de genoemde aandelen zakten daarop weg, terwijl de rest van de markt herstelde.

Volgens Daalder is de conclusie dat het één met het ander te maken heeft, voorbarig. Ook de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell van woensdag hebben mogelijk bijgedragen aan de “draai” in de markt. Powell zei dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken over een vermindering van de stimulering door de centrale bank.

Of het inderdaad de particuliere beleggers zijn geweest die de shortende hedgefunds in de problemen brachten, of dat ook professionele beleggers daar aan bijdroegen, is nog afwachten, volgens de CIO van BlackRock Nederland. “Voorlopig is het verhaal dat het de dappere retailbelegger was.”

Voor hedgefunds is de les dat ze voorzichtiger moeten zijn met fondsen waar al een groot deel van de aandelen geshort is, omdat het risico op een shortsqueeze dan veel groter wordt.

Economisch nieuws was er over de nieuwe woningverkopen in de VS in december, die weliswaar stegen, maar door een neerwaartse bijstelling wel lager uitvielen dan voorzien. Ook de index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie steeg minder hard in december dan de maanden ervoor. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde.

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal 4 procent, wat iets minder was dan de verwachting. De groei normaliseerde na de herstelgroei van 33 procent in het derde kwartaal.

De euro/dollar noteerde op 1,2121. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2105. De olieprijzen stegen met 0,3 procent.
 
Stijgers en dalers

ArcelorMittal voerde de stijgers aan met een koerswinst van 5,1 procent. Analisten verwachten dat de winstgevendheid van het staalbedrijf flink is aangetrokken in het laatste kwartaal van 2020.

De banken ABN AMRO en ING deden het ook goed met winsten van 1,9 en 2,1 procent.

Olieconcern Shell bleek juist de grootste daler met een verlies van 2,1 procent, net als Galapagos.

Unibail-Rodamco was in de ochtend nog de sterkste daler, maar beperkte het verlies uitiendelijk tot 1,2 procent. Woensdag steeg het aandeel nog 20 procent.  

ASMI boog het verlies uit de ochtend zelfs om in winst. Het aandeel steeg 1,6 procent. ASMI, maar ook ASML en Besi kregen eerder donderdag een tik na een voorzichtige kwartaaloutlook van het Zuid-Koreaanse Samsung.

In de AMX blok Basic-Fit uit met een winst van 6 procent.

Bij de Smallcaps deden vastgoedfonds Wereldhave en bouwbedrijven BAM en Heijmans goede zaken. De winst voor Wereldhave was 3,6 procent en voor de bouwers 2,1 en 1,2 procent.

Greentech-bedrijven Avantium en Alfen eindigden hier onderaan.
 
Avantium verloor 3 procent, omdat er nog niet genoeg zekerheid is om definitief te beslissen om een commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl te bouwen. De Degroof Petercam verlaagde het koersdoel.
  
RoodMicrotec daalde 4,6 procent na cijfers en Fastned won 6,2 procent na een koopadvies van Berenberg. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alphabet (Google)

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.