Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rode cijfers op Wall Street

Rode cijfers op Wall Street
27 jan 2021 om 19:45

De Amerikaanse beurs stond woensdag fors lager, in aanloop naar een rentebesluit van de Federal Reserve. Enkele extreme uitschieters omhoog trokken opnieuw de aandacht.

De S&P 500 daalde 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,4 procent.

Beleggers keken met open mond naar de koersbewegingen  van de verkoper van computerspellen GameStop, die deze maand meer dan 1.600 procent in waarde is gestegen. Een leger kleine beleggers heeft bij het Reddit-forum Wallstreetbets ingezet op aandelen waarin professionele beleggers zware short-posities in hebben genomen, speculerend op een koersdaling. Hetzelfde lijkt nu aan de hand met het aandeel AMC Entertainment.

De short zittende partijen moeten bij een onverhoopte sterke koersstijging extreme prijzen betalen om hun shortposities af te dekken, om nog grotere verliezen te voorkomen. 

De ogen waren ook gericht op de Federal Reserve. De centrale bank komt vanavond met het rentebesluit, dat geen verrassingen bevatten. Voorzitter Jay Powell zal moeten laveren tussen meer en minder verruiming in zijn toespraak. Waarschijnlijk zal hij benadrukken dat het monetaite beleid voorlopig zeer verruimend blijft, om de recente speculatie over ’taperen’ de kop in te drukken. Er mag geen miscommunicatie zijn die een  nieuwe ’taper tantrum’ van de markt kan veroorzaken: een aandelenmarkt die crasht omdat de steun van de centrale bank dreigt weg te vallen. 

Verder konden beleggers reageren op veel bedrijfsresultaten, met onder andere sterke cijfers voor Microsoft. Woensdag nabeurs volgens Facebook, Apple en Tesla.

De orders voor duurzame goederen stegen in december voor de achtste maand op rij in de VS. De olievoorraad daalde, volgens EIA-cijfers.

De euro/dollar handelde op 1,2111. De olieprijs was stabiel.

Bedrijfsnieuws

Microsoft kwam dinsdag nabeurs met recordcijfers. De koerswinst bleef donderdag beperkt tot 1,4 procent.

Starbucks meldde een omzetdaling, maar zag de winst wel hoger uitvallen dan voorzien. Het aandeel verloor ruim 6 procent.

Texas Instruments daalde 3,5 procent na zijn kwartaalrapport.
 
AT&T klopte de analistenverwachtingen voor het vierde kwartaal en verwacht voor 2021 een omzetgroei van ongeveer 1 procent en een vrije kasstroom van ongeveer 26 miljard euro. Het aandeel noteerde vlak.

Abbott Laboratories verwacht in 2021 de winst fors te zien stijgen, terwijl het bedrijf in het vierde kwartaal van 2020 de omzet al sterk zag toenemen. Het aandeel steeg 1 procent.

Boeing moest in het vierde kwartaal van 2020 een zeer zwaar verlies incasseren door een afschrijving van 6,5 miljard dollar, maar er mag van de Europese toezichthouder op veilig vliegverkeer wel weer met de 737 MAX worden gevlogen. Het aandeel verloor 3,5 procent.

Beyond Meat, dat dinsdag met dubbele cijfers steeg na een deal met Pepsi, dikte woensdag nog eens 6 procent aan.

Blackstone Group zag vorig jaar de winst halveren maar in het afgelopen kwartaal trokken de resultaten van de investeerder duidelijk aan. Het aandeel steeg 4 procent.

Het aandeel Gamestop steeg 118 procent, tot 324 dollar. Op 12 januari was het aandeel nog 20 dollar waard.

AMC Entertainment doet het nog beter als speelbal van speculanten en steeg woensdag 229 procent tot 16,34 euro. Op 12 januari was de koers nog 2,29 dollar.

In Europa bewoog het aandeel Nokia fors, vermoedelijk ook door toedoen van rellende speculanten op de beurs. Het Finse bedrijf liet nabeurs weten dat er niets fundamenteels aan de hand is.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.