Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: hogere marge drijft winst Philips hoger

Beursblik: hogere marge drijft winst Philips hoger
21 jan 2021 om 11:28

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2020 een stabiele omzet geboekt, terwijl de winst wat opliep dankzij een hogere marge. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

In het afgelopen kwartaal boekte Philips vermoedelijk een omzet van ruim 5,9 miljard euro, grofweg gelijk aan de omzet een jaar eerder. De divisie Diagnosis & Treatment droeg met krap 2,5 miljard euro flink bij aan de omzet, terwijl Connected Care 1,5 miljard euro bijdroeg. De omzet uit Personal Health kwam vermoedelijk uit op 1,8 miljard euro. Citi Research wees op een veerkrachtige consumentenmarkt in Europa en Noord-Amerika, ondanks strengere maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Dit komt neer op een vergelijkbare omzetstijging van 4,6 procent, waarbij de stijging bij Connected Care het grootst was met maar liefst 15,3 procent. Vooral de sterke vraag naar beademingsapparatuur zal de Connected Care-divisie goed hebben gedaan, zo denken de analisten van Citi. In december nam Philips het Amerikaanse BioTelemetry over voor een bedrag van 2,8 miljard euro. ING verwacht dat deze overname de algehele positie van het bedrijf versterkt op het gebied van hartaandoeningen. “Het coronavrius resulteerde in grote vraag naar telehealth en Philips verwacht dat dit structureel zal zijn”, zei analist Marc Hesselink van ING.

De andere twee divisies, Diagnosis & Treatment en Personal Health, lieten volgens de consensus een groei op vergelijkbare basis zien van 1 tot 3 procent. 

Het aangepaste EBITA-resultaat kwam volgens de analisten afgelopen kwartaal uit op ruim 1,1 miljard euro tegen iets minder dan 1,1 miljard euro een jaar eerder. De bijbehorende marge wordt ingeschat op 18,9 procent, tegenover 17,9 procent in de laatste drie maanden van 2019.

Onder de streep restte vermoedelijk een nettowinst van 636 miljoen euro. Dit is meer dan de 556 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2019.

Bank of America verwacht “aardige” kwartaalcijfers, op basis van de verwachtingen van Philips zelf en uitspraken van sectorgenoten. Vooral het orderboek bij Imaging zal er beter uitzien dan een jaar eerder, denkt de Amerikaanse bank. Personal Health zal getroffen worden door de coronacrisis, maar Connected Care profiteert daar juist van, aldus de analisten van Bank of America.

Bank of America mikt op een autonome omzetgroei van 5,5 procent met een omzet van 5,9 miljard euro en een winst per aandeel van 0,89 euro.  

Bij publicatie van de cijfers over het derde kwartaal in oktober, waarschuwde CEO Frans van Houten nog dat de coronapandemie “verre van voorbij is”. De onzekerheid houdt dan ook aan, maar het orderboek blijft solide, vond de CEO toen. Voor heel 2020 blijft Philips daarom rekenen op een “bescheiden” omzetgroei, maar met een aangepaste EBITA-marge rond het niveau van vorig jaar. Na negen maanden lag deze marge in 2020 op 10,6 procent.

De consensus voorziet voor heel 2020 een vergelijkbare omzetgroei van 2,2 procent met een aangepaste EBITA-marge van 13,1 procent. Voor het lopende jaar mikt de consensus op respectievelijk een groei van 2,4 procent en een marge van 13,8 procent.

Philips opent de boeken maandag voorbeurs.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Philips

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.