Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 20 januari 2021 10:56

Beursupdate: AEX overtuigend hoger

De Amsterdamse beurs koerste woensdag overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,0 procent op 657,90 punten.

Ook andere Europese beurzen vonden gedurende de ochtend de weg omhoog, zo zagen analisten van SEB, na groene koersen op Wall Street dinsdagavond, aangewakkerd door een speech van  aankomend minister van financiën Janet Yellen tegenover de Senaat. 
In Europa trokken industriële namen en aandelen uit de energiesector de kar, terwijl healthcare en nutsbedrijven juist aan waarde inleverden. 

Desondanks merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx op dat de Nederlandse beurs eruit springt dankzij de goed ontvangen resultaten van ASML. "De chipmachinefabrikant heeft namelijk haar eigen omzetverwachtingen overtroffen", aldus Blekemolen.  

"De inauguratie van president Joe Biden in de Verenigde Staten is evenwel het hoogtepunt van de dag en Biden zal in de komende tijd de economie willen aanjagen", stelden de marktvorsers van SEB. "Dit zal een terugkerend thema zijn in de komende weken."

Gisteren kreeg Biden al steun van Janet Yellen, die de nieuwe minister van financiën in de VS wordt. Zij zei dinsdag in een hoorzitting voor de Senaat dat een langere en pijnlijke recessie dreigt als het Congres niet spoedig een nieuw steunpakket accordeert. De voormalige Fed-voorzitter wil dat beleidsmakers alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen. "In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen."
 
Beleggers lijken volgens investment manager Simon Wiersma van ING vertrouwen te hebben in de woorden van Yellen over een grootscheepse aanpak van de coronacrisis. "Hoop op meer stimulering uit Washington zetten de belangrijkste aandelenindices hoger", aldus Wiersma.

De euro/dollar noteerde op 1,2123. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2128 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2114 op de borden. De olieprijzen koersten 1,0 procent hoger.

Op macro-economisch vlak bleken de Duitse producentenprijzen in december te zijn gestegen. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen steeg Adyen met 3,2 procent en ASML met 2,8 procent na cijfers. Volgens Kepler Cheuvreux overtrof ASML de verwachtingen in het vierde kwartaal van 2020 en liet het zich positiever uit over 2021. Ook Degroof Petercam sprak van beter dan voorziene prestaties en een meevallende outlook. DSM steeg met 2,3 procent, na een koopadvies van Credit Suisse. 

Ahold Delhaize leverde 1,0 procent in. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Ahold Delhaize van 25,00 naar 24,00 euro bij handhaving van het Neutraal advies. 

In de AMX won Aalberts 3,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een nieuw koopadvies van Morgan Stanley voor Aalberts. ING verhoogde daarnaast het koersdoel voor Aalberts van 35,00 naar 42,40 euro bij handhaving van het koopadvies. 

Besi steeg met 1,6 procent, maar OCI leverde 0,9 procent in. Volgens Van der Pol verlaagde Exane BNP Paribas het advies voor OCI naar Underperform.

Onder de kleinere aandelen won Accsys 4,0 procent, maar verloor Heijmans 1,2 procent. 

Op lokaal niveau won Fastned 8,2 procent. 

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

AEX 8 maart 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 8, 2021

Amerikaans stimuleringsplan voedt sectorrotatie

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:36

  TA van Edward Loef – De euro zakt weg

 • 12:00

  AEX index wacht op nieuwe impuls en ABN AMRO breekt uit

 • 08:54

  Senaat keurt steunpakket goed & Brent olie schiet boven de $70

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
08 mrt 14:29 Redactie

7 ondergewaardeerde aandelen

08 mrt 12:56 Nico Bakker

TA AEX: Randje Ravijn

08 mrt 11:14 Cees Smit

Cees Smit: Timing is everything