Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs veert op

Olieprijs veert op
14 jan 2021 om 20:45

De olieprijs is donderdag gestegen. Op een settlement van 53,57 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,3 procent duurder.

Aanvankelijk stond de olieprijs onder druk maar richting de slotbel was er sprake van herstel.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda is er voor oliemarkten houvast sinds Saoedi-Arabië vorige week besloot om de productie vrijwillig te verlagen om een productieverhoging van Rusland en Kazakhstan te compenseren.

De OPEC handhaafde donderdag de verwachte groei van de vraag naar olie op 5,9 miljoen vaten per dag, gelijk aan de voorspelling van een maand geleden. Met deze groei komt de totale vraag naar olie op 95,9 miljoen vaten per dag.

De groei van bijna 6 miljoen vaten is een gedeeltelijk herstel ten opzichte van de krimp van 9,8 miljoen vaten per dag in 2020 als gevolg van de coronapandemie.

Kijkend naar de ontwikkeling van het aanbod rekent het oliekartel op een stijging van 800.000 vaten per dag van de productie door niet-OPEC landen, nagenoeg gelijk aan de voorspelling in het vorige maandrapport.

In 2020 produceerden landen buiten het kartel 62,7 miljoen vaten per dag, volgens de OPEC, een afname van 2,5 miljoen vaten per dag ten opzichte van 2019.

Erlam benadrukte dat de voorspellingen van de OPEC afhankelijk zullen blijven van het verdere herstel van de mondiale economie en dat hangt weer af van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.