Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

OPEC voorzichtig over productieverhoging – media

OPEC voorzichtig over productieverhoging – media
4 jan 2021 om 07:36

Oliekartel OPEC heeft gewaarschuwd voor de risico’s van de weer oplaaiende coronapandemie voor de oliemarkt, aan de vooravond van een vergadering over een mogelijke verdere verhoging van de productiequota. Dat meldde Bloomberg zondag.

Het persbureau citeert secretaris-generaal Mohammad Barkindo van het kartel van de olieproducerende landen OPEC, die in een voorbereidende vergadering op zondag zou hebben gezegd dat de vooruitzichten voor de eerste helft van het nieuwe jaar erg gemengd zijn, met nog veel negatieve factoren om te verwerken.

OPEC en bondgenoten, met Saoedi-Arabië en Rusland als leidende partijen, besluiten maandag of de olieproductie verder kan herstellen zonder dat het in 2020 bereikte prijsherstel slagzij maakt.

Na een lange inleidende vergadering op zondag klonken diverse landen waaronder Saoedi-Arabië voorzichtig over een productieverhoging met meer dan 500.000 vaten per dag in februari, meldde Bloomberg.

De toenemende aantallen besmettingen met het coronavirus en de langzamer dan verwachte uitrol van vaccinatieprogramma’s zijn mogelijke redenen om de productie nog niet verder op te voeren. Ook de hoge olievoorraden zijn een reden om voorzichtig te zijn volgens Barkindo.

Op dit moment houdt OPEC nog 7,2 miljoen vaten per dag uit de markt, of 7 procent van de mondiale productie, maar de organisatie wil in kleine stappen de productie opschroeven met 1,5 miljoen vaten per dag.

Rusland zou daar nu al klaar voor zijn, omdat de olieprijs in een optimale bandbreedte van 45 tot 55 dollar per vat zit.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.