Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger van start in 2021

Europese beurzen hoger van start in 2021
4 jan 2021 om 12:10

De Europese beurzen noteren maandag op de eerste beursdag van het nieuwe jaar rond het middaguur overwegend hoger. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,5 procent tot 405,18 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,3 procent op 13.891,71 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,7 procent op 5.646,31 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 2,8 procent hoger op 6.637,91 punten.

Het coronavirus en de vaccinaties daartegen blijven de aandacht van beleggers trekken, aldus strateeg Kerry Craig van JPMorgan Asset Management. Die vaccins zijn nodig om de economie uit de crisis te krijgen, voegde de strateeg toe. 

Craig verwacht pas in het midden van 2021 dat er voldoende immuniteit zal zijn. 

Tot dan blijft de economie “hobbelen”, voorspelt de strateeg. 

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in de industriële activiteit in de grote Europese landen.

De industrie in de eurozone is in december harder gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 53,8 in november naar 55,2 afgelopen maand. Daarmee was de meting wel iets minder sterk dan het voorlopige cijfer van 55,5.

In Duitsland werd in december de hoogste groei in jaren bereikt en in Frankrijk ging de industrie van krimp naar groei. Nederland presteerde ook sterk met een index van 58,2, een verbetering die sinds september 2018 niet meer was gezien.

Econoom Chris Williamson van Markit sprak van een “bemoedigend” einde van 2020. Daarbij wees hij op Duitsland als sterkhouder, maar ook Nederland en Ierland deden het goed volgens de econoom.

In het Verenigd Koninkrijk steeg de industriële activiteit harder dan verwacht. 

Vanochtend wezen macrocijfers onder meer op een groei van de Chinese industrie in december, zij het minder hard dan in november, terwijl de Japanse industrie niet langer krimpt. Vanmiddag komt er inzicht in de gemoedstoestand van de inkoopmanagers in de Amerikaanse industrie.

Olie noteerde maandag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent tot 48,97 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,4 procent hoger bewoog op 52,55 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,2298.

Bedrijfsnieuws

AstraZeneca heeft de verkoop afgerond van de commerciële rechten voor zijn geneesmiddel Atacand aan Cheplapharm Arzneimittel in zeventig landen. AstraZeneca krijgt in totaal 400 miljoen dollar voor het middel, dat volledig als boekwinst kan worden genoteerd.

Vestas heeft in het Zuid-Amerikaanse Colombia een opdracht ontvangen. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld. De opdracht omvat de levering en installatie van 90 V162-5.6 MW windturbines.

In Frankfurt ging Delivery Hero aan kop met een koerswinst van 5,3 procent. Just Eat Takeaway kende in Amsterdam een valse start, maar noteert inmiddels ook in het groen.

In Parijs ging ArcelorMittal aan de leiding met een plus van 4,8 procent. Menig analist heeft goede verwachtingen voor de grondstoffensector in 2021. In Londen stegen Anglo American en BHP ruim 5 procent.

Maar ook olie deed het goed. Royal Dutch Shell steeg 2,4 procent en BP 2,9 procent. Bernstein kwam met een positief rapport over beide aandelen en de olieprijs stijgt. Vanwege de aanhoudende coronacrisis lijkt OPEC+ voorzichtiger te worden om de productie te verhogen, schreef persbureau Bloomberg.  

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,6 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,6 procent tot 3.756,07 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 30.606,48 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 12.888,28 punten.    


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.