Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AMX: winnaars en verliezers in 2009

AMX: winnaars en verliezers in 2009
31 dec 2009 om 13:15

Waar de AEX in 2009 een stijging van 30 procent wist te realiseren, lukte het de AMX om zelfs een plus van 56 procent neer te zetten. Wij hebben voor u de winnaars en verliezers uit de midkap geselecteerd.

Winnaars: ASMi, Océ en Binck

ASMi wist met een koerswinst van maar liefst 174 procent een indrukwekkend herstel te realiseren. Evenals grote broer ASML, profiteerde ASMi van het herstel in de halfgeleiderindustrie. Overigens was 2009 in alle opzichten een roerig jaar bij ASMi. Activistische aandeelhouders stonden op en een conflict was geboren. De positie van Chuck del Prado, zoon van oprichter Arthur del Prado, lag onder vuur en de Ondernemingskamer moest worden ingeschakeld. De activistische aandeelhouders Fursa en Hermes menen dat de verliezen bij de front-end activiteiten aanleiding vormen om de verschillende onderdelen van ASMi te splitsen, wat tegen de zin van het zittend bestuur is. Ondanks de fikse koerswinst belooft 2010 een spannend, maar interessant jaar te worden voor ASMi. Océ is een goede tweede, met een koerswinst van 159 procent. De al tijden kwakkelende printerfabrikant werd dit jaar gered door het Japanse Canon dat een overnamebod deed. Inmiddels lijken alle hindernissen genomen en staat niets een overname meer in de weg. Océ zal van Beursplein 5 verdwijnen. Tot slot wist ook Binck een fraaie winst te boeken. De koers van de broker steeg in de afgelopen 12 maanden met 124 procent. De bank, die in 2008 concurrent Alex overnam, is nog altijd de grootste online broker van Nederland. Het aanbod van diensten breidt Binck echter gestaag uit. Ook kocht de broker het afgelopen jaar flink wat eigen aandelen in. Recent werd dit inkoopprogramma echter gestaakt.

Verliezers: Wessanen en Ten Cate

Bij de verliezers gaat Wessanen aan kop met een koersverlies van 13 procent. De voedingsproducent werd geconfronteerd met rode cijfers, een conflict met oud-topman Ad Veenhof en een boekhoudschandaal in Amerika bij het onderdeel ABC. Inmiddels heeft het bedrijf diverse onderdelen verkocht en is hoopt het in 2010 terug te keren naar winst. Hoewel Ten Cate de koers dit jaar met bijna 3 procent zag stijgen, is het daarmee toch een van de verliezers over 2009. De kwartaalcijfers van de onderneming zijn nog altijd positief, maar ruim lager dan in 2008. Reden voor beleggers om het fonds slechts een lichte koerswinst te bezorgen. Buizenfabrikant Wavin en bouwbedrijf Heijmans deden het overigens ook slecht, door een zogenoemde ‘reverse split’ wisten de fondsen hun koersverlies nog enigszins te verhullen. Aandeelhouders van Wavin diende 4 aandelen in te ruilen tegen 1 nieuwe en aandeelhouders van Heijmans zelfs 10 aandelen tegen 1.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.