Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: eindejaarsrally veroorzaakt door fondsbeheerders

Beursblik: eindejaarsrally veroorzaakt door fondsbeheerders
12 dec 2009 om 12:00

De eindejaarsrally is uiteraard een stijging van de aandelen, maar niet zomaar alle aandelen. Index aandelen die het dit jaar goed gedaan hebben, die stijgen eind december vaak extra en index aandelen die het slecht gedaan hebben krijgen nog een tik na, zo laat Tom Lassing van Beursbox.nl weten. Hoe dit zit dat? "We moeten daarvoor kijken naar de beheerders van beleggingsfondsen en pensioenfondsen. Die beheerders moeten op 1 januari openbaar maken welke posities in portefeuille zijn. Nog net voor dat moment verkopen ze de verliezers en ze kopen de winnaars van het afgelopen jaar bij. Dat staat dan immers betrouwbaar, ondanks dat de rendementen door de slechte eerdere keuzes misschien wat tegenvallen."

 

Analisten kijken mee

Volgens Lassing is het jaarverslag van een fonds vooral ook een manier om reclame te maken. Niet voor niets dus dat de beheerders nog eens goed kijken naar hun portefeuilles en waar nodig opschonen. Analisten kijken namelijk mee. "We zien vaak de indices flink hoger gaan omdat de winnaars al meer indexinvloed hebben gekregen dan de verliezers en fondsen vaak kiezen voor aandelen in de topindex ten nadele van aandelen die niet in de index opgenomen zijn." Lassing vervolgt: "Het gaat niet altijd op… Vorige jaar verloor de Amerikaanse aandelenmarkt in december. Misschien niet onterecht omdat de winnaars toen pertinent niet in de topindex te vinden waren. In feite ging het dus wel op, maar de rally bleef dus een keer uit."

Wat is het scenario voor dit jaar?

Hiervoor kijkt de eigenaar van Beursbox naar de Year to date (YTD) resultaten binnen de AEX index en ziet dat de absolute winnaars dit jaar aandelen als Arcelor Mittal, ASML, DSM, Fugro, Randstad en in mindere mate Heineken zijn. "Als ik dus zou gokken op een eindejaarsrally, dan zou ik het vooral in deze aandelen zoeken." Lassing zou op dit moment even voorzichtig zijn met ING, Aegon, Reed Elsevier, KPN, Tomtom, Wereldhave en Wolters Kluwer. "Dat zijn aandelen waarmee de fondsbeheerders op dit moment (tot 2 januari 2010) even geen goede sier mee kunnen maken. De kans is dus behoorlijk groot dat er bij deze aandelen wat aanbod vanuit de fondsen komt."

 

Door: Merwin Bisseling, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.