Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX met keurige winst het weekend in

AEX met keurige winst het weekend in
11 dec 2009 om 17:58

De beurs van Amsterdam is vrijdag met een mooie winst gesloten. De AEX won 0,8 procent op 320,14 punten en de AMX ging 0,2 procent vooruit op 497,69 punten. Vanmiddag kwamen enkele macrocijfers ut Amerika, en indien deze waren tegengevallen dan had dit het goede sentiment onder handelaren op Beursplein 5 kunnen ondermijnen. Zowel de retailverkopen als het consumentenvertrouwen ontwikkelden zich echter positief.

 

ING betaalt steun terug wat beleggers waarderen ING betaalt staatssteun terug

ING kondigde vanochtend aan dat het op 21 december 5 miljard euro aan ontvangen staatssteun zal terugbetalen. Inclusief rente en premie komt het bedrag uit op circa 5,6 miljard euro. De aflossing van de overige 5 miljard euro wil ING versneld laten plaatsvinden, hierover wil de bankverzekeraar in gesprek gaan met de Nederlandse overheid. Een voorname reden om vaart te maken met de aflossing van de staatssteun is dat de Europese Commissie een beperking heeft opgelegd aan de groei van ING. Pas wanneer de steun is afgelost dan komt de groeibeperking te vervallen, zo liet de bank weten. Analisten van SNS Securities denken dat ING goede afspraken kan maken met de Nederlandse overheid over de te betalen kosten. Hoewel het fonds op meer dan 6 procent wist stond, restte aan het einde van de dag nog slechts een half procent.

 

Shell doet goede zaken in Irak

De joint venture van Shell en Petronas is door de Irakese autoriteiten geselecteerd om het olieveld Majnoon te exploiteren, hiermee troeft het de Franse concurrent Total af. De joint venture zou 1,39 dollar per vat als vergoeding krijgen. Als doelstelling heeft Shell om 1,8 miljoen vaten per dag te produceren. Eerder al lukte het Shell om een ander veld in Irak te mogen exploiteren. Het fonds steeg 0,4 procent in waarde.

 

Stijgers en dalers

Noteerde Wessanen vrijwel de gehele handelsdag onder de slotkoers van gisteren, even na half vijf kwam hierin verandering. Het fonds schoot omhoog om uiteindelijk 12,8 procent hoger te sluiten. Wat aanleiding kan zijn voor de plotselinge koersstijging, is onbekend. Vanochtend waarschuwden analisten van SNS Securities nog voor een mogelijk verlies van marktaandeel voor dochterbedrijf Tree of Life. Ook Randstad had het tij mee en won bijna vier procent. De uitzenders Wolters Kluwer en Reed Elsevier tot slot noteerden uiteindelijk 3,0 en 2,5 procent hoger.

 

Bij de dalers navigatiespecialist TomTom aan kop. Het fonds verliest 3,3 procent en Binck Bank daalt 3,0 procent in waarde. Toeleveranciers Aalberts Industries en Wavin hadden ook een lastige dag en dalen met 1,7 procent.

 

Leading indicators tonen herstel aan

De leading indicators die de OESO bijhoudt, duiden ook in oktober op een herstel van de economieen van de lidstaten. Als oorzaak wijst de OESO onder meer op de rentestanden, de euribor en het ondernemersvertrouwen. Naast het herstel onder de lidstaten, signaleert de OESO ook dat de grote economieen, die geen deel uit maken van de OESO, in de fase van herstel zitten. De Composite Leading Indicators (CLI) is in oktober op maandbasis gestegen met 1,0 punt tot een stand van 101,4 punten, en steeg met 5,8 punten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De VS boekte een winst van 1,0 punt, de Eurozone van 1,3 punten en Japan zag de index met 1,2 punten stijgen.

 

Wall Street

Even voor zes uur noteert de Dow Jones op een nipte winst van 0,1 procent op 10.419 punten. De S&P verliest 0,1 procent en de Nasdaq noteert zelfs een half procent lager. Algemeen wordt de waardestijging van de dollar als reden aangevoerd.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.