Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Dubai zet beurzen einde van de week lager

Beursupdate: Dubai zet beurzen einde van de week lager
30 nov 2009 om 10:37

De AEX is op weekbasis nauwelijks van zijn plaats gekomen. Sloot de hoofdindex vorige week vrijdag op 310,03 punten, afgelopen vrijdag was dit 309,52 punten. Einde van de week verloor de AEX zijn zorgvuldig opgebouwde winst als gevolg van de problemen die Dubai kenbaar maakte. De komende maanden zal de Golfstaat zijn schuldverplichtingen niet aflossen.

 

Dubai zet mondiale beurzen lager

Dubai heeft schuldeisers van zijn belangrijkste investeerders gevraagd af te zien van vorderingen op hun leningen . Het emiraat wil minimaal een half jaar pauze nemen om een reorganisatie door te voeren. Dubai is door de economische crisis in de problemen gekomen waardoor financiering van groeiplannen vastliep. Bovendien is de vastgoedmarkt flink ingezakt. Beleggers wereldwijd reageren ontstemd op de plannen van Dubai. Zij vragen zich nu ook af hoe de andere Golfstaten er voor staan. Verzekeraars reageerden direct op het nieuws en hebben de credit default swaps, wat obligatiehouders moet beschermen tegen wanbetaling, flink hoger geprijsd. Inmiddels doet Dubai er alles aan om de schade te beperken en ook de andere Golfstaten laten zich niet onbetuigd. Als gevolg hiervan sloten de beurzen in Azie vanochtend hoger . Nu zijn het ook vooral Europese, en dan met name Britse banken, die optraden als kredietverstrekker in het Arabische vakantieparadijs.

 

Gedupeerden World Online na negen jaar in gelijk gesteld

Negen jaar nadat de eerste zaak tegen Word Online (WOL) liet de Hoge Raad afgelopen vrijdag weten dat het internetbedrijf, evenals de banken ABN Amro en Goldman Sachs, onrechtmatig hebben gehandeld door voorafgaand aan de beursgang een te optimistisch beeld af te geven over de waarde en toekomst van World Online (WOL). Ook Nina Brink, destijds CEO van World Online, ontsprong de dans niet. Volgens de Raad heeft zij gelogen over haar verleden en over hoe haar belang in WOL was opgebouwd. De banken die de beursgang begeleiden hadden hier tegen op moeten treden, maar lieten dit na. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de zaak tegen de drie partijen aanspande, verwacht nu op korte termijn een uitnodiging om te spreken over de wijze waarop gedupeerde beleggers kunnen worden gecompenseerd voor het verlies dat zij hebben geleden.

 

Oud-topmannen Fortis moeten getuigen

Michiel Lippens, Gilbert Mittler en Jean Paul Votron zullen onder ede hun rol in het Fortis-debacle moeten toelichten . Dit bepaalde de rechtbank van Utrecht, ondanks dat de drie oud-topmannen hun uiterste best hebben gedaan om hieraan te ontkomen. Advocaat Hendrik Jan Bos verzocht tot de getuigenverhoren in een zaak die hij tegen Fortis heeft aangespannen namens zeven gedupeerde aandeelhouders. Doel van deze aandeelhouders is de drie ex-topmannen schuldig te laten bevinden aan onrechtmatig handelen en ze vervolgens te verplichten tot het betalen van een schadevergoeding. Eerder al gaf de rechter toestemming om premier Jan Peter Balkenende, minister van Financien Wouter Bos en DNB-president Nout Wellink te kunnen verhoren. Alvorens dit echter mag, moet het onderzoek van de Ondernemingskamer zijn afgerond. Dit geldt niet voor de verhoren van de drie Fortis-topmannen.

 

ING maakt pricing aandelenuitgifte bekend

ING heeft vorige week bekend gemaakt wat de prijs zal zijn van de nieuw uit te geven aandelen . Zoals bekend zal ING voor 7,5 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven om zo de Nederlandse staatssteun die de bankverzekeraar ontving te kunnen aflossen. De prijs per aandeel is gezet op 4,24 euro of per 7 oude aandelen 6 nieuwe aandelen. Het aantal nieuwe aandelen komt hiermee op bijna 1,8 miljard stuks. Aandeelhouders hebben afgelopen woensdag reeds ingestemd met de claimemissie. Het bedrag van 4,24 euro is circa de helft ten opzichte van de huidige waarde van 8,92 euro. De emissie is volledig onderschreven door de begeleidende banken.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.