Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bouwhuis Vastgoed in de problemen

Bouwhuis Vastgoed in de problemen
23 nov 2009 om 10:12

Het vastgoedfonds van Bouwhuis uit Apeldoorn heeft zijn circa 450 participanten laten weten dat het in zwaar weer verkeert. Directeur Jonald Bouwhuis dicht de problemen toe aan het feit dat het momenteel niet lukt om nieuwe projecten in de markt te zetten waardoor er geen inkomsten kunnen worden gegenereerd. Bouwhuis is niet de enige vastgoedinvesteerder die met een dergelijke constructie werkt. In het verleden is bijvoorbeeld het Haagse EuroAmerican Investors ook in de problemen geraakt door dat de onderneming geen nieuwe projecten kon plaatsen. Begin 2008 werd de investeringsmaatschappij failliet verklaard. Meer recent raakte Aefides uit Groningen in de problemen. Dankzij S2 Beheer, eveneens uit Groningen afkomstig, konden de 800 participanten opgelucht adem halen. S2 heeft het beheer van de projecten van Aefides inmiddels overgenomen. Ook bij Aefides werden de problemen primair veroorzaakt doordat het verdienmodel niet meer werkte. Daarbij haakte ook nog eens een belangrijke financier (SNS Property Finance) af. S2 Beheer hanteert een ander verdienmodel dan Aefides waardoor het aanzienlijk minder afhankelijk is van het initieren van nieuwe projecten.

 

Hans Wiegel beloofde te veel

Investeerders van Bouwhuis werden door Hans Wiegel over de streep getrokken middels een commercial waarin de VVD-icoon Bouwhuis promoot. In totaal zou er voor ongeveer 30 miljoen euro aan investeringen zijn opgehaald bij enkele honderden beleggers. Op dit moment is er bij de onderneming sprake van een nijpende liquiditietspositie en heeft Jonald Bouwhuis aangegeven eventueel bereid te zijn om zijn functie neer te leggen. Bouwhuis is nu in gesprek met Synvest Fund Management. Het bedrijf uit Amersfoort is mogelijk bereid om het beheer over de fondsen over te nemen. Daarnaast werkt Bouwhuis hard aan een herstructurering van zijn onderneming. Om dit te kunnen doen, moet wel de toestemming van de financiers, HSH Nord Bank, ING Real Estate en SNS Property Finance, worden verkregen.

 

Eerder schreeft ABM Financial News al over de problemen bij Global State . Deze aanbieder van vastgoedfonds raakte in de problemen door enerzijds het verdienmodel van de organisatie en anderzijds financieringsproblemen bij diverse projecten.

 

Door: Merwin Bisseling, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.