Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

SNS Reaal boekt nettowinst

SNS Reaal boekt nettowinst
10 nov 2009 om 08:02

SNS Reaal kwam vanochtend voorbeurs met cijfers over het derde kwartaal. In deze periode boekte de bankverzekeraar een nettowinst van 26 miljoen euro (43 miljoen onderliggend). Wat betreft de financiele positie van de bank, is deze verbeterd. Het eigen vermogen is significant hoger dan eind juni het geval was. De solvabiliteit van de verzekeringsactiviteiten is opgelopen tot 227 procent (DNB, onder IFRS 303%) en bij de banktak is de Tier 1 ratio uitgekomen op 10,5 procent. Daarbij zal de bank op 30 november voor 250 miljoen euro Tier 1 securities opkopen.

 

Toelichting Ronald Latenstein, CEO

“In het derde kwartaal herstelden de solvabiliteit en de winstgevendheid bij REAAL Verzekeringen en Zwitserleven, waardoor zowel de nettowinst als de onderliggende winst voor SNS REAAL als geheel positief waren. SNS Retail Bank behaalde een lagere nettowinst door druk op de rentemarge, terwijl aanhoudend hoge bijzondere waardeverminderingen op leningen bij SNS Property Finance leidden tot een verlies bij dit bedrijfsonderdeel. Onze sterke solvabiliteit, gecombineerd met de succesvolle aandelenemissie in september, heeft ons in staat gesteld om de eerste stap aan te kondigen in de inkoop van de core Tier 1 securities die vorig jaar werden uitgegeven” aldus Ronald Latenstein, Voorzitter van de Raad van Bestuur.

 

SNS Retail Bank

Bij het bankonderdeel werden hogere nettorentebaten geboekt, bij verbeterde marges op een vrijwel stabiele hypotheekportefeuille. Marktvolumes van Nederlandse woninghypotheken bleven dalen, maar vooral door het succes van de zogenaamde  “plafondrentehypotheek”, heeft SNS Retail Bank marktaandeel in nieuwe hypotheken gewonnen. Aan het einde van het derde kwartaal was het marktaandeel van SNS REAAL in hypotheken gestegen tot 8,3 procent, ten opzichte van 7,3 procent aan het einde van het tweede kwartaal. De operationele kosten waren lager door de afwezigheid van herstructureringskosten. SNS Retail Bank behaalde zowel voor als na belasting een hogere winst ten opzichte van vorig jaar, maar ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2009 was sprake van een daling. In het vierde kwartaal van 2009 verwacht SNS Bank een voorziening te zullen nemen in verband met het depositogarantiestelsel dat in werking is getreden bij DSB Bank en hierin te participeren voor haar aandeel van ongeveer 6 procent.

 

Reaal Verzekeringen

Het inkomen uit periodieke levenpremies bij Reaal Leven liet een voortgaande stijging zien en het marktaandeel steeg tot 19 procent. Door de voortdurende prioriteit die aan marge werd gegeven daalde het premie-inkomen uit koopsommen. Beleggingsresultaten voor eigen rekening stegen aanzienlijk door hogere rentebaten en de afwezigheid van gerealiseerde verliezen op de aandelenportefeuille. Het resultaat op rentederivaten verbeterde ook. In verband met de volledige integratie van DBV in Reaal zal in het vierde kwartaal een afboeking plaatsvinden op de waarde van de merknaam DBV van circa 14 miljoen euro. De stroomlijning van de verzekeringsmerken zal naar verwachting binnen drie jaar leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van ten minste 10 miljoen euro.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.