Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winst Shell daalt 73 procent

Winst Shell daalt 73 procent
29 okt 2009 om 08:39

Shell heeft in het derde kwartaal een winst geboekt van 2,99 miljard dollar (op basis van geschatte actuele kosten). Dit is een daling van 73 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2008, toen de winst nog 10,9 miljard dollar bedroeg.

De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 75,01 miljard dollar. In het derde kwartaal van 2008 bedroeg de omzet nog 131,57 miljard dollar. 

Shell stelt een dividend voor van 0,42 dollar per aandeel over het derde kwartaal. Dit is een stijging van 5 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2008.

Upstream

De olie- en gasproductie over het derde kwartaal was 2,926 miljoen vaten olie-equivalent. Dit is ongeveer hetzelfde als in dezelfde periode vorig jaar, maar meer dan analisten hadden verwacht. De verkoopvolumes van LNG zijn 13 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 en kwamen uit op 3,49 miljoen ton.

Downstream

Door de slechte economische situatie waren de volumes in de downstream laag. De marketingverkoopvolumes van olieproducten daalden 4 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2008. De verkoopvolumes van chemische producten daalden in deze periode 5 procent.

Kostenbesparingen

De operationele kosten van de oliereus zijn in de eerste negen maanden van 2009 met 1 miljard euro gedaald dankzij een reorganisatieprogramma. Als gevolg hiervan verdwijnen er 5.000 banen. Het bedrijf denkt de reorganisatie voor het eind van 2009 te hebben afgerond.

Toelichting CEO

CEO Peter Voser zei in een toelichting dat de winstdaling het resultaat is van de zwakke wereldeconomie. “Wij zien enkele indicaties dat de vraag naar energie en de prijzen aantrekken, maar de  vooruitzichten blijven zeer onzeker, en wij verwachten geen snel herstel.” Een precieze voorspelling voor de nabije toekomst durfde Voser echter niet te geven: “Onze strategie blijft op koers, al blijven de kortetermijnvooruitzichten voor de industrie moeilijk. Wij nemen maatregelen om onze performance te verbeteren, om voor de onderneming, en onze aandeelhouders, een brug te bouwen naar een periode van aanzienlijke groei in de komende jaren.”

Door: Sanne Hoving, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.