Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verenigde Staten uit de recessie

Verenigde Staten uit de recessie
29 okt 2009 om 13:37

De economie van de VS is in het derde kwartaal harder gegroeid dan werd verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid. De groei van het BBP kwam afgelopen kwartaal uit op 3,5 procent. Economen waren uitgegaan van een groei van 3,2 procent. Met de groei in het derde kwartaal is er een onofficieel einde gekomen aan de recessie. Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2008 dat de economie van de VS weer groeit.

Consumentenuitgaven, die meer dan tweede derde van het BBP vormen, stegen  in het derde kwartaal met 3,4 procent, tegenover een daling van 0,7 procent in het tweede kwartaal. Vooral uitgaven aan doe-het-zelf-producten voor het huis deden het goed met een toename van 23,4 procent tegenover een daling van 23,3 procent in het tweede kwartaal.

De toename van consumentenuitgaven werd sterk in de hand gewerkt door het stimuleringsprogramma van 789 miljard dollar van president Obama. Tot en met augustus konden Amerikanen die een nieuwe auto kochten in aanmerking komen voor een slooppremie. Daarnaast kregen mensen die hun eerste huis kochten een belastingaftrek van 8.000 dollar. Overheidsuitgaven stegen met 7,9 procent in het derde kwartaal.

De voorraadontwikkeling van bedrijven droeg afgelopen kwartaal positief bij aan het BBP.  Voorraden van bedrijven namen in het derde kwartaal af met 130,8 miljard dollar, tegenover een daling van 160,2 miljard dollar in het tweede kwartaal. De bijdrage van de voorraadontwikkeling aan het BBP was 0,98 procentpunt. Zonder een afname van het tempo van de liquidatie van bedrijfsvoorraden was het BBP met 2,4 procent gegroeid. Bedrijfsinvesteringen vielen met 2,5 procent terug. Vooral commercieel vastgoed is zwaar getroffen door de recessie. Investeringen in deze sector daalden met 9 procent.

Gesteund door een zwakke dollar steeg de export van Amerika ook. De toename van de export werd echter teniet gedaan door een sterkere stijging van de import.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

 

Update 14:50: componenten van BBP toegevoegd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.