Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kabinet wil macht kleine aandeelhouders inperken

Kabinet wil macht kleine aandeelhouders inperken
29 okt 2009 om 11:32

Minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, stuurt vandaag zijn plannen voor het enquêterecht ter consultatie naar onder andere beursgenoteerde ondernemingen en beleggersverenigingen. Dit moet nog voor de zomer van 2010 uitmonden in een wetsvoorstel. Met dit voorstel wil het kabinet de toegang tot de Ondernemingskamer voor kleine aandeelhouders van grote vennootschappen beperken. Terwijl vennootschappen die problemen ondervinden met hun aandeelhouders voor het eerst toegang krijgen tot deze in het ondernemingsrecht gespecialiseerde rechter. Het kabinet wil de macht van de aandeelhouder hiermee inperken. Aandeelhouders zouden hun belang volgens het kabinet eerder moeten melden en aangeven wat hun bedoeling is.

 

Goed en slecht nieuws

Voor beursgiganten is de verhoogde drempel voor aandeelhouders goed nieuws, aangezien het voor kleine aandeelhouders lastiger wordt om de Ondernemingskamer in te schakelen om een conflict met de top van een beursfonds vast te stellen. Voor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is het echter minder goed nieuws.

 

Verwachtingen

Men verwacht dat de drempelverhoging gaat leiden tot een discussie tussen belangenbehartigers van kleine aandeelhouders, zoals de VEB, en vertegenwoordigers van grotere bedrijven. Volgens Hirsch Ballin gaat het bij de verhoging om de grote vennootschappen. Op die manier kan voorkomen worden dat een heel klein segment in de aandeelhoudersvergadering de procedure kan gebruiken om van alles te bepalen over de vennootschap.

 

Door: Roos Toering, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.