Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Duizenden huizen te koop voor € 330

Duizenden huizen te koop voor € 330
29 okt 2009 om 17:44

Als zelfs speculanten op de vastgoedmarkt vriendelijk bedanken voor dergelijke prijzen, dan geeft dat, op z’n zachtst gezegd, te denken. Bovendien geeft het reden tot zorg ten aanzien van de Amerikaanse hypothekenportefeuille van ING. Dagblad De Pers rekende deze week uit dat de hypothekenportefeuille van ING, waarvoor u als belastingbetaler voor 80% garant staat, inmiddels ettelijke miljarden euro’s minder waard is. Onder dwang van Brussel dient ING voortaan een ruim € 1 miljard hogere risicopremie te betalen. Ondanks de penibele situatie op de Amerikaanse huizenmarkt, houdt Wall Street zich staande. Wel moesten de indices de afgelopen dagen een flinke stap terug doen. De Dow Jones dook recent onder de 10.000-puntengrens en heeft de afstand tot deze barrière in de afgelopen dagen vergroot. Hoewel de index zich nog steeds in een stijgende trend bevindt, is de speelruimte aan de onderzijde kleiner geworden. Ook de Nasdaq mag niet meer te ver wegzakken. De S&P500 vormde recent een hogere top maar ketste af op de 1100-puntengrens, om vervolgens weer op zoek te gaan naar een bodem. De hoop is nu gevestigd op het dieptepunt van begin oktober. Zolang deze bodem niet wordt doorbroken, is voorzichtig optimisme gerechtvaardigd.

Rente richting vriespunt

In 2008 zette de rente de dalende trend opnieuw in vanaf een hoogtepunt rond 4,85%. De bodem die de rente eind vorig jaar/begin januari 2009 rond 3,5% heeft gevormd, werd onlangs doorbroken. Dit duidt erop dat beleggers nog altijd risico-avers zijn. De ongebreidelde uitgaven van minister ‘W-Alt-A’ Bos, de garanties aan ING en de verhoging van de NHG, alsmede het depositogarantiestelsel zouden rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de belastingbetaler. Toenemende rentelasten, alsmede de aflossingsbedragen van de ‘BV Nederland’, hangen evenwel als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de belastingbetaler. Dit kan vroeg of laat eveneens een aanzienlijke negatieve impact hebben op de economie. De in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt kraakt onder de acties van Bos. Daardoor is de vastgoedsector in een uiterst penibele situatie beland: zowel deflatie als hyperinflatie zijn funest. De rente doorbrak recent de bodem van 2008, maar veerde daarna weer wat op. Op de lange termijn bezien, staat de rente nog steeds onder druk. De rente lijkt hard op weg richting het vriespunt van een barre Kondratieff-winter.

Nikkei worstelt nog steeds met 10.000-puntengrens

De Nikkei noteerde ruim twee decennia geleden rond een niveau van 40.000 punten. De Japanse index kreeg vervolgens gedurende twee decennia een koersdaling van niet minder dan 80% voor de kiezen. Hiermee wordt goed geïllustreerd wat voor een dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer, zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een winstgevender strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices is de afgelopen maanden niet aan de Nikkei voorbij gegaan. De Japanse hoofdgraadmeter scherpte in september zelfs het record voor dit jaar verder aan. Desalniettemin kon de Japanse index niet meer inhaken en wist het record voor dit jaar niet te verbeteren. Het beeld is de afgelopen weken aanzienlijk verslechterd, toen de bodem van augustus werd doorbroken. De Nikkei steeg sinds maart sterk richting de 10.000-puntengrens, waarmee momenteel wordt geworsteld. In breder perspectief geplaatst, is dit echter niet meer dan een oprisping binnen de lange termijn dalende trend.

Eurostoxx50 op weg naar oktoberbodem

Ook in Europa is de bodem van oktober een belangrijk niveau voor aandelenindices. De CAC40 corrigeert momenteel vanaf het hoogtepunt van 2009 en zoekt houvast. Zolang de index niet te ver terugvalt én boven de bodem van begin oktober weet te blijven, is de uptrend intact. De DAX deed in de afgelopen dagen eveneens een stap terug. Maar als het dieptepunt van oktober niet wordt doorbroken, blijven ook in Frankfurt de bulls de dienst uitmaken. De Eurostoxx50 bereikte vorige week een nieuw hoogtepunt voor dit jaar en vormde zo een hogere top. In de afgelopen dagen nam de Eurostoxx50 gas terug. Ook voor deze index is het dieptepunt van deze maand een belangrijk niveau. Om de uptrend intact te houden, mag de Eurostoxx50 niet door deze steunzone breken. Zorgwekkend is het verkeerde voorbeeld dat de Next150 gaf: de SmallCap-index heeft de bodem van oktober wél doorbroken. Dit duidt op een afnemende risicotolerantie onder beleggers. Er breken weer interessante tijden aan voor beleggers…

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.