Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DNB en AFM doen nieuw onderzoek naar Zalm

DNB en AFM doen nieuw onderzoek naar Zalm
29 okt 2009 om 18:49

Gerrit Zalm, de huidige topman van ABN, en andere oud-bestuurders van DSB Bank die nog een rol spelen in de financiële sector, zullen door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een apart onderzoek worden beoordeeld. Dat schrijft minister Wouter Bos in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt de Telegraaf. De toezichthouders zullen een hernieuwd oordeel geven over de deskundigheid en betrouwbaarheid van de oud-bestuurders. De resultaten van het onderzoek zullen niet openbaar worden gemaakt. Minister Bos zal de Tweede Kamer alleen in hoofdlijnen op de hoogte brengen van de einduitkomst van het onderzoek van de toezichthouders.

Omdat het onderzoek niet openbaar is, heeft Bos Michiel Scheltema aangesteld om te kijken of DNB en AFM goed te werk zijn gegaan. Scheltema was van 1998 tot 2004 voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarnaast was hij staatssecretaris van Justitie in het kabinet-Van Agt II en III. Voordat Scheltema staatssecretaris werd, was hij werkzaam als hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit in Groningen.


Commissie van professoren

Scheltema is ook een van de vier leden van de onafhankelijke commissie die de gang van zaken rond DSB moet gaan onderzoeken. De commissie zal zich niet alleen buigen over Scheringa’s bank, maar ook over de rol van oudbestuurders, de AFM, DNB, het ministerie van Financiën en de minister zelf. Eerder wilde Wouter Bos dat DNB en de AFM de ondergang van de bank zouden onderzoeken, maar een meerderheid in de Tweede Kamer ging hier niet mee akkoord.

De andere drie leden van de commissie zijn professor Edgar du Perron, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam; Kees Koedijk, hoogleraar financieel management aan de Universiteit van Tilburg en registeraccountant Leo Graafsma.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.