Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Conjunctuurbeeld iets beter

Conjunctuurbeeld iets beter
29 okt 2009 om 09:51

Het conjunctuurbeeld was eind september iets beter dan eind augustus. Dit komt vooral doordat de afname van de uitvoer is gehalveerd. Ook de afname van de consumptie was een stuk kleiner. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok van het CBS ligt iets minder diep in de fase van “laagconjunctuur”. Alle indicatoren presteren nog onder hun langjarig gemiddelde.

Verbeteringen in uitvoer en consumptie

In de loop van september is van alle indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen, uitgezonderd vacatures en uitzenduren. De uitvoer en de rente zijn in september verbeterd. Ook een verbeterde consumptie en een afname van het aantal faillissementen wijzen op een verbetering van de conjunctuur. Toch zijn er in de klok ook enkele verslechteringen te zien. De werkloosheid, het bbp en de investeringen zijn iets naar beneden geschoven.

Laagconjunctuur iets minder diep

Hoewel de Conjunctuurklok nog steeds wijst op laagconjunctuur, is deze eind september iets minder diep dan eind augustus. De indicatoren voor de conjunctuur liggen gedeeltelijk in het rode kwadrant van de Conjunctuurklok, wat betekent dat de groei onder hun langjarig gemiddelde ligt en dat deze verder afneemt. Een deel van de indicatoren is echter opgeschoven naar het gele kwadrant van de Conjunctuurklok, wat erop duidt dat de groei nog steeds onder het langjarig gemiddelde ligt, maar dat deze wel toeneemt.

Door: Sanne Hoving, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.