Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam lager van start

Amsterdam lager van start
29 okt 2009 om 08:45

De beurs van Amsterdam zal vanochtend lager van start gaan. De beurzen op Wall Street sloten gisterenavond met verlies en ook in Azie staan de seinen op rood. Vanochtend voorbeurs kwamen Randstad en Shell met kwartaalcijfers. Aegon kondigde aan een derde van de ontvangen staatssteun te zullen terugbetalen aan het einde van november.

 

Eerste tekenen van herstel bij Randstad

In het derde kwartaal heeft Randstad een omzet geboekt van 3,2 miljard euro. De EBITA nam daarbij af met 61 procent tot 93 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 60,9 miljoen euro. Een daling van meer dan de helft ten opzichte van vorig jaar. Ben Noteboom, CEO van Randstad, spreekt van een bemoedigende trend. De afname van de omzet wordt kleiner en deze trend zet zich ook door in oktober. Het herstel lijkt zich volgens het klassieke patroon te ontwikkelen. Randstad zal dan ook in het vierde kwartaal voorzichtig aanvangen met het verhogen van het marketingbudget. Er is volgens de CFO dan ook sprake van licht aan het einde van de tunnel.

 

Shell zit winst flink teruglopen

Shell heeft in het derde kwartaal een winst geboekt van 2,99 miljard dollar (op basis van geschatte actuele kosten). Dit is een daling van 73 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2008, toen de winst nog 10,9 miljard dollar bedroeg. De operationele kosten van de oliereus zijn in de eerste negen maanden van 2009 met 1 miljard euro gedaald dankzij een reorganisatieprogramma dat ten koste gaat van 5.000 arbeidsplaatsen. CEO Peter Voser zei in een toelichting dat de winstdaling het resultaat is van de zwakke wereldeconomie. “Wij zien enkele indicaties dat de vraag naar energie en de prijzen aantrekken, maar de  vooruitzichten blijven zeer onzeker, en wij verwachten geen snel herstel.”

 

Aegon betaalt 1 miljard aan steun terug

Aegon heeft de Nederlandse staat op de hoogste gesteld dat het de optie om een derde van de ontvangen staatssteun van 3 miljard terug te betalen zal lichten . Aegon had de intentie hiertoe al uitgesproken na de emissie van 1 miljard euro in augustus, maar nu maakte de onderneming definitief bekend dit te zullen doen. Op 30 november betaalt Aegon het bedrag terug, inclusief de rente.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.